"We willen een van de marktleiders, zoniet dé leider zijn voor producten voor vrouwengezondheid", zegt stichter en co-CEO François Fornieri. Het grote zelfvertrouwen haalt Fornieri uit het palet producten dat bij Uteron Pharma in de wachtkamer zit. Het dichtst bij de marktintroductie staat Levosert, een hormonaal spiraaltje dat volgend jaar op de markt moet komen in Europa. De dure laatste klinische testfase wordt grotendeels gefinancierd door het ethisch fonds Medicines 360. Volgens ingewijden is de echtgenote van superbelegger Warren Buffett er de belangrijkste aandeelhouder van.

Maar Uteron Pharma heeft meer ijzers in het vuur. Zo ontwikkelt het een 'gezonde' anticonceptiepil en een diagnostisch middel dat bij in vitro fertilisatie kan aangeven of een eicel voldoende kans maakt om bevrucht te worden. Dieper in de pijplijn zitten producten tegen infecties, menopauze en kanker. "Ik ken behalve bij big pharma niemand met zo'n brede portfolio en pijplijn in deze niche", zegt Van Rompay, de vroegere CEO van de Leuvense generische geneesmiddelenproducent Docpharma.

Volgens Fornieri kan Uteron Pharma binnen enkele jaren al een jaarlijkse omzet van honderden miljoenen euro draaien. Maar voor het zover is, zal het bedrijf nog veel geld verbranden in onderzoek en ontwikkeling. Nadat vorig jaar al zowat 8,5 miljoen euro was opgehaald - waarvan Jos Sluys met zijn Saffelberg Investments in een aparte operatie 3,5 miljoen op tafel legde - werd daarom vorige week 7 miljoen extra verzameld.

Die kapitaalrondes zijn echter maar een prelude voor de grote operatie die voor eind dit jaar moet gebeuren. Die moet enkele tientallen miljoenen euro opleveren maar kan indien nodig oplopen tot zowat 50 miljoen euro. Een beursgang is daarbij uiteraard een mogelijk denkspoor, "maar alle mogelijkheden worden overwogen", zegt Fornieri. "Wat het wordt, beslissen we na de zomer", voegt Van Rompay eraan toe. "Mijn vader en ik hebben al enige ervaring met een beursnotering."

Uteron ontstond in 2006 als spin-off van de Luikse universiteit en de Luikse farmagroep Mithra, die ook werd opgericht door Fornieri. Het management heeft ruim 73 procent van de aandelen in handen. De rest zit verdeeld onder de vele partijen die het jongste jaar zijn ingestapt. Zo kwamen eerder Vlaamse en Waalse ondernemers en institutionele investeerders als Christian Dumolin (Trustcapital), Eric Swenden en ProSeed Capital, Robert Taub (ex-eigenaar Omrix Biopharmaceuticals) en de Waalse investeringsmaatschappij SRIW aan boord.

Be.L.

"We willen een van de marktleiders, zoniet dé leider zijn voor producten voor vrouwengezondheid", zegt stichter en co-CEO François Fornieri. Het grote zelfvertrouwen haalt Fornieri uit het palet producten dat bij Uteron Pharma in de wachtkamer zit. Het dichtst bij de marktintroductie staat Levosert, een hormonaal spiraaltje dat volgend jaar op de markt moet komen in Europa. De dure laatste klinische testfase wordt grotendeels gefinancierd door het ethisch fonds Medicines 360. Volgens ingewijden is de echtgenote van superbelegger Warren Buffett er de belangrijkste aandeelhouder van. Maar Uteron Pharma heeft meer ijzers in het vuur. Zo ontwikkelt het een 'gezonde' anticonceptiepil en een diagnostisch middel dat bij in vitro fertilisatie kan aangeven of een eicel voldoende kans maakt om bevrucht te worden. Dieper in de pijplijn zitten producten tegen infecties, menopauze en kanker. "Ik ken behalve bij big pharma niemand met zo'n brede portfolio en pijplijn in deze niche", zegt Van Rompay, de vroegere CEO van de Leuvense generische geneesmiddelenproducent Docpharma. Volgens Fornieri kan Uteron Pharma binnen enkele jaren al een jaarlijkse omzet van honderden miljoenen euro draaien. Maar voor het zover is, zal het bedrijf nog veel geld verbranden in onderzoek en ontwikkeling. Nadat vorig jaar al zowat 8,5 miljoen euro was opgehaald - waarvan Jos Sluys met zijn Saffelberg Investments in een aparte operatie 3,5 miljoen op tafel legde - werd daarom vorige week 7 miljoen extra verzameld. Die kapitaalrondes zijn echter maar een prelude voor de grote operatie die voor eind dit jaar moet gebeuren. Die moet enkele tientallen miljoenen euro opleveren maar kan indien nodig oplopen tot zowat 50 miljoen euro. Een beursgang is daarbij uiteraard een mogelijk denkspoor, "maar alle mogelijkheden worden overwogen", zegt Fornieri. "Wat het wordt, beslissen we na de zomer", voegt Van Rompay eraan toe. "Mijn vader en ik hebben al enige ervaring met een beursnotering." Uteron ontstond in 2006 als spin-off van de Luikse universiteit en de Luikse farmagroep Mithra, die ook werd opgericht door Fornieri. Het management heeft ruim 73 procent van de aandelen in handen. De rest zit verdeeld onder de vele partijen die het jongste jaar zijn ingestapt. Zo kwamen eerder Vlaamse en Waalse ondernemers en institutionele investeerders als Christian Dumolin (Trustcapital), Eric Swenden en ProSeed Capital, Robert Taub (ex-eigenaar Omrix Biopharmaceuticals) en de Waalse investeringsmaatschappij SRIW aan boord. Be.L.