Na maandenlang geheim topoverleg over het geplande winkelcomplex Uplace ligt een ultiem plan op tafel om het project van de ondergang te redden.

"Het afgeslankte project biedt nog steeds het voordeel dat het de opwaardering van de verloederde zone kan stimuleren, terwijl de kleinere omvang aanvaardbaar moet zijn voor tegenstanders uit de omgeving", stelt Voka in een persbericht.

"Laat ons toch nog iets in de regio realiseren." Peter Van Biesbroeck, algemeen directeur van Voka in Vlaams-Brabant, denkt dat het goed is dat in de lightversie vooral gesneden wordt in de kantoorruimte, "omdat dit vooral veel verkeersbewegingen genereert tijdens de spits. Shoppen zal eerder na de uren en minder met slechts 1 persoon per wagen gebeuren".

'Nieuw plan niet onmiddellijk afschieten'

"Het nieuwe voorgestelde plan verdient dus beter dan weer meteen afgeschoten te worden", vindt Van Biesbroeck. "Het is een compromis waarbij we de ontwikkeling van een verlaten zone, jobcreatie en een bijkomende economische impuls kunnen combineren met lokaal draagvlak en aandacht voor mobiliteit en ecologie. Tenzij je liever niets meer realiseert in de omgeving van de Vlaamse rand."

'Shopping center large'

Het standpunt van Voka druist in tegen dat van ondernmersorganisatie Unizo, dat op dit moment gekant blijft tegen om het even welke versie van het omstreden winkelcomplex. "Een Uplace Light blijft een shopping center large. Ook met tien procent minder winkeloppervlakte blijft het een groot winkelcentrum", luidde de reactie van Unizo-adviseur Michiel Verhamme eerder op de dag.

Volgens Verhamme heeft de aangestelde Vlaamse topambtenaar wel zijn ronde gedaan bij de betrokken partijen, Unizo inclusief. "Maar het was eerder een verkenningsronde dan een bemiddelingsronde. Een bemiddeling is een stap verder, en zo ver is het niet gegaan", zegt de adviseur.

Voor Unizo moet er een grote breuk komen met de bestaande plannen, en die ziet de ondernemersorganisatie niet. "We hebben altijd gezegd dat we rond de tafel willen zitten, maar er moet een wezenlijk verschil in de plannen zijn", zegt Verhamme.

De lightversie blijft volgens hem een groot winkelcentrum in de periferie, zonder enige verbinding met de bestaande centra en met zware verkeershinder.

Raad van State

De aangepaste plannen voorzien een Uplace dat een derde kleiner wordt. Er zou 70 procent minder kantoorruimte komen en 10 procent minder winkelruimte. Het geplande hotel wordt geschrapt. Unizo is wel bereid om over een doorstart van de andere delen van het gewestelijk ruimtelijk uitvoeringsplan (Grup) te praten. De Raad van State moet zich nu uitspreken over het ruimtelijk plan voor de zone Vilvoorde-Machelen.

"We moeten nu afwachten wat de Raad van State zegt. Ik veronderstel dat als er een vernietiging komt, daar binnen de regering over gesproken moet worden", zei Vlaams minister Philippe Muyters daarover.

Na maandenlang geheim topoverleg over het geplande winkelcomplex Uplace ligt een ultiem plan op tafel om het project van de ondergang te redden."Het afgeslankte project biedt nog steeds het voordeel dat het de opwaardering van de verloederde zone kan stimuleren, terwijl de kleinere omvang aanvaardbaar moet zijn voor tegenstanders uit de omgeving", stelt Voka in een persbericht. "Laat ons toch nog iets in de regio realiseren." Peter Van Biesbroeck, algemeen directeur van Voka in Vlaams-Brabant, denkt dat het goed is dat in de lightversie vooral gesneden wordt in de kantoorruimte, "omdat dit vooral veel verkeersbewegingen genereert tijdens de spits. Shoppen zal eerder na de uren en minder met slechts 1 persoon per wagen gebeuren". "Het nieuwe voorgestelde plan verdient dus beter dan weer meteen afgeschoten te worden", vindt Van Biesbroeck. "Het is een compromis waarbij we de ontwikkeling van een verlaten zone, jobcreatie en een bijkomende economische impuls kunnen combineren met lokaal draagvlak en aandacht voor mobiliteit en ecologie. Tenzij je liever niets meer realiseert in de omgeving van de Vlaamse rand." Het standpunt van Voka druist in tegen dat van ondernmersorganisatie Unizo, dat op dit moment gekant blijft tegen om het even welke versie van het omstreden winkelcomplex. "Een Uplace Light blijft een shopping center large. Ook met tien procent minder winkeloppervlakte blijft het een groot winkelcentrum", luidde de reactie van Unizo-adviseur Michiel Verhamme eerder op de dag.Volgens Verhamme heeft de aangestelde Vlaamse topambtenaar wel zijn ronde gedaan bij de betrokken partijen, Unizo inclusief. "Maar het was eerder een verkenningsronde dan een bemiddelingsronde. Een bemiddeling is een stap verder, en zo ver is het niet gegaan", zegt de adviseur. Voor Unizo moet er een grote breuk komen met de bestaande plannen, en die ziet de ondernemersorganisatie niet. "We hebben altijd gezegd dat we rond de tafel willen zitten, maar er moet een wezenlijk verschil in de plannen zijn", zegt Verhamme. De lightversie blijft volgens hem een groot winkelcentrum in de periferie, zonder enige verbinding met de bestaande centra en met zware verkeershinder. De aangepaste plannen voorzien een Uplace dat een derde kleiner wordt. Er zou 70 procent minder kantoorruimte komen en 10 procent minder winkelruimte. Het geplande hotel wordt geschrapt. Unizo is wel bereid om over een doorstart van de andere delen van het gewestelijk ruimtelijk uitvoeringsplan (Grup) te praten. De Raad van State moet zich nu uitspreken over het ruimtelijk plan voor de zone Vilvoorde-Machelen. "We moeten nu afwachten wat de Raad van State zegt. Ik veronderstel dat als er een vernietiging komt, daar binnen de regering over gesproken moet worden", zei Vlaams minister Philippe Muyters daarover.