De Morgen kon het intern advies inkijken.

Minstens 42.218 omwonenden uit Vilvoorde en Machelen dreigen een pak meer fijn stof in te ademen door de toestroom van extra voertuigen. Dat brengt gezondheidsrisico's met zich mee, met name de kans op kanker en op hartfalen.

"Het hele gebied heeft al te kampen met extra mortaliteit te wijten aan fijn stof. Het toelaten van extra verkeer zal dan ook leiden tot extra kansen op sterfte", schreef adviseur Mark Carpels in september. "Dan wordt er nog geen rekening gehouden met ziektes die niet direct leiden tot de dood, zoals astma." Volgens de ramingen zou de hoeveelheid fijn stof in de lucht rond Uplace met 0,1 milligram per kubieke meter toenemen. Volgens Carpels kan dat het aantal longkankers met 0,08 procent doen toenemen. Bij hartfalen is dat 0,06 procent.

(Belga/RR)

De Morgen kon het intern advies inkijken. Minstens 42.218 omwonenden uit Vilvoorde en Machelen dreigen een pak meer fijn stof in te ademen door de toestroom van extra voertuigen. Dat brengt gezondheidsrisico's met zich mee, met name de kans op kanker en op hartfalen. "Het hele gebied heeft al te kampen met extra mortaliteit te wijten aan fijn stof. Het toelaten van extra verkeer zal dan ook leiden tot extra kansen op sterfte", schreef adviseur Mark Carpels in september. "Dan wordt er nog geen rekening gehouden met ziektes die niet direct leiden tot de dood, zoals astma." Volgens de ramingen zou de hoeveelheid fijn stof in de lucht rond Uplace met 0,1 milligram per kubieke meter toenemen. Volgens Carpels kan dat het aantal longkankers met 0,08 procent doen toenemen. Bij hartfalen is dat 0,06 procent. (Belga/RR)