Ondernemers zijn per week gemiddeld 15,7 uur bezig met administratie. Gemiddeld is dat 3,15 uur per dag in een werkweek van 5 dagen. Dat blijkt uit een rondvraag van ondernemingsorganisatie Unizo bij 919 ondernemers.

Een ondernemer werkt gemiddeld 58,7 uur per week, of 11,74 uur per dag in een werkweek van 5 dagen. "Concreet besteedt een ondernemer dus een kwart van zijn werkuren aan administratie. Als je bedenkt dat
heel wat papierwerk niet hoeft of via de digitale weg sneller en eenvoudiger kan, zijn die meer dan 3 uren puur tijd- en geldverlies", stelt gedelegeerd bestuurder Karel Van Eetvelt.

Unizo wil doorlichting alle documenten

Unizo dringt aan op een volledige doorlichting van alle bestaande formulieren. "Alle dubbels of overbodige formulieren moeten eruit", vindt de organisatie. Daarnaast moeten de verschillende overheden beter op elkaar afgestemd worden, zodat een ondernemer niet telkens dezelfde gegevens aan verschillende overheden moet bezorgen. Daarnaast moeten zoveel mogelijk aanvragen en formulieren digitaal, "zolang deze dan ook effectief een vereenvoudiging opleveren", luidt het verder.

'Uitbesteding administratie is rendementsverlies'

Unizo wijst tot slot op het feit dat heel wat ondernemers flink wat administratie uitbesteden, anders zouden ze nog langer met papierwerk bezig zijn. Dat leidt wel tot een rendementsverlies. Uit eerdere studies van de organisatie blijkt immers dat ondernemers 5 tot 10 procent van de omzet aan externen moeten besteden voor het verwerken van de administratie. (Belga/SD)

Ondernemers zijn per week gemiddeld 15,7 uur bezig met administratie. Gemiddeld is dat 3,15 uur per dag in een werkweek van 5 dagen. Dat blijkt uit een rondvraag van ondernemingsorganisatie Unizo bij 919 ondernemers. Een ondernemer werkt gemiddeld 58,7 uur per week, of 11,74 uur per dag in een werkweek van 5 dagen. "Concreet besteedt een ondernemer dus een kwart van zijn werkuren aan administratie. Als je bedenkt dat heel wat papierwerk niet hoeft of via de digitale weg sneller en eenvoudiger kan, zijn die meer dan 3 uren puur tijd- en geldverlies", stelt gedelegeerd bestuurder Karel Van Eetvelt. Unizo wil doorlichting alle documentenUnizo dringt aan op een volledige doorlichting van alle bestaande formulieren. "Alle dubbels of overbodige formulieren moeten eruit", vindt de organisatie. Daarnaast moeten de verschillende overheden beter op elkaar afgestemd worden, zodat een ondernemer niet telkens dezelfde gegevens aan verschillende overheden moet bezorgen. Daarnaast moeten zoveel mogelijk aanvragen en formulieren digitaal, "zolang deze dan ook effectief een vereenvoudiging opleveren", luidt het verder. 'Uitbesteding administratie is rendementsverlies'Unizo wijst tot slot op het feit dat heel wat ondernemers flink wat administratie uitbesteden, anders zouden ze nog langer met papierwerk bezig zijn. Dat leidt wel tot een rendementsverlies. Uit eerdere studies van de organisatie blijkt immers dat ondernemers 5 tot 10 procent van de omzet aan externen moeten besteden voor het verwerken van de administratie. (Belga/SD)