De ontslagronde is een van de maatregelen die de grootste bank van Italië neemt om kosten te besparen en zijn kapitaalpositie te versterken, zo bleek dinsdag. Bij de bank werkten eind september 123.000 mensen.

Het banenverlies komt bovenop de schrapping van 7.500 banen die eerder aangekondigd was. In totaal zullen tegen 2019 dus 14.000 jobs verdwijnen bij de bank.

Ingrijpende maatregelen

Naast de reorganisatie voert UniCredit nog een aantal andere ingrijpende maatregelen door. Zo komt het met een claimemissie, een aandelenuitgifte waaraan alleen zittende aandeelhouders deel kunnen nemen, die 13 miljard euro moet opleveren. Voorts gaat de bank zijn portefeuille aan slechte leningen verkleinen. Een en ander moet leiden tot een jaarwinst van rond de 5 miljard euro in 2019.

UniCredit ligt sinds de laatste Europese stresstest voor financiële instellingen onder een vergrootglas vanwege zijn relatief zwakke kapitaalbuffers.

En Banca Monte Paschi

Ook voor Banca Monte Paschi di Siena ziet de toekomst er allesbehalve rooskleurig. De druk op de Italiaanse bank neemt toe nu de Europese toezichthouder heeft geweigerd de deadline voor een herstelplan met drie weken te verlengen. De bank moet op zoek naar vijf miljard euro.

Twee miljard hoopt Banca Monte Pashi te verkrijgen door de obligaties van de spaarders bij de bank om te vormen tot aandelen. De overige drie miljard gaat de bank zoeken bij de investeerders.Tot nu toe is er al 1 miljard euro toegezegd door het nationale investeringsfonds van Qatar. (Belga/NS)

De ontslagronde is een van de maatregelen die de grootste bank van Italië neemt om kosten te besparen en zijn kapitaalpositie te versterken, zo bleek dinsdag. Bij de bank werkten eind september 123.000 mensen.Het banenverlies komt bovenop de schrapping van 7.500 banen die eerder aangekondigd was. In totaal zullen tegen 2019 dus 14.000 jobs verdwijnen bij de bank. Naast de reorganisatie voert UniCredit nog een aantal andere ingrijpende maatregelen door. Zo komt het met een claimemissie, een aandelenuitgifte waaraan alleen zittende aandeelhouders deel kunnen nemen, die 13 miljard euro moet opleveren. Voorts gaat de bank zijn portefeuille aan slechte leningen verkleinen. Een en ander moet leiden tot een jaarwinst van rond de 5 miljard euro in 2019. UniCredit ligt sinds de laatste Europese stresstest voor financiële instellingen onder een vergrootglas vanwege zijn relatief zwakke kapitaalbuffers.Ook voor Banca Monte Paschi di Siena ziet de toekomst er allesbehalve rooskleurig. De druk op de Italiaanse bank neemt toe nu de Europese toezichthouder heeft geweigerd de deadline voor een herstelplan met drie weken te verlengen. De bank moet op zoek naar vijf miljard euro. Twee miljard hoopt Banca Monte Pashi te verkrijgen door de obligaties van de spaarders bij de bank om te vormen tot aandelen. De overige drie miljard gaat de bank zoeken bij de investeerders.Tot nu toe is er al 1 miljard euro toegezegd door het nationale investeringsfonds van Qatar. (Belga/NS)