UniCredit heeft problemen om zich te financieren door de moeilijke marktomstandigheden, maar moet dringend kapitaal binnenhalen om aan de strengere kapitaalnormen - opgelegd door de EBA (European Banking Authority) - te voldoen. De EBA berekende dat de Europese banken tegen juni op zoek moeten naar 115 miljard euro om een Core Tier 1 kapitaalratio van 9 procent te behalen.

UniCredit kondigde de kapitaalverhoging aan in november, samen met een ontslagronde die 6.150 banen kost. In het derde kwartaal 2011 werd een verlies van 10,6 miljard euro opgetekend. Dat verlies kwam er grotendeels door afschrijvingen als gevolg van de Europese schuldencrisis.

De Italiaanse bank heeft dringend 7,5 miljard euro nodig en is daarvoor bereid aandelen uit te geven tegen 1,943 euro per stuk. Dat bedrag ligt bijna 70 procent onder de slotkoers van dinsdag.

Dat Unicredit aandelen uit wil geven die ver onder de beurskoers liggen, zorgt voor ongerustheid bij de beleggers. Het toont ook aan hoe diep het wantrouwen tussen de banken is om elkaar onderling geld te lenen. Dat wantrouwen werd vandaag nogmaals bevestigd door het loket van de ECB, dat een recordbedrag van 453 miljard euro mocht stallen.

'Dat een bank van die omvang als UniCredit er niet in slaagt makkelijk geld op te halen via een kapitaalronde, geeft duidelijk aan dat beleggers nog nauwelijks geïnteresseerd zijn om te investeren in de banksector,' aldus analist Ralph Silva van SRN.

In een reactie op de uitgifte van UniCredit werd de handel in het aandeel op de beurs van Milaan even stilgelegd. Daarna duikelde het aandeel 10 procent lager. UniCredit klokte uiteindelijk af met een verlies van 2,5 procent tot 6,33 euro.(Reuters/BO)

UniCredit heeft problemen om zich te financieren door de moeilijke marktomstandigheden, maar moet dringend kapitaal binnenhalen om aan de strengere kapitaalnormen - opgelegd door de EBA (European Banking Authority) - te voldoen. De EBA berekende dat de Europese banken tegen juni op zoek moeten naar 115 miljard euro om een Core Tier 1 kapitaalratio van 9 procent te behalen.UniCredit kondigde de kapitaalverhoging aan in november, samen met een ontslagronde die 6.150 banen kost. In het derde kwartaal 2011 werd een verlies van 10,6 miljard euro opgetekend. Dat verlies kwam er grotendeels door afschrijvingen als gevolg van de Europese schuldencrisis.De Italiaanse bank heeft dringend 7,5 miljard euro nodig en is daarvoor bereid aandelen uit te geven tegen 1,943 euro per stuk. Dat bedrag ligt bijna 70 procent onder de slotkoers van dinsdag. Dat Unicredit aandelen uit wil geven die ver onder de beurskoers liggen, zorgt voor ongerustheid bij de beleggers. Het toont ook aan hoe diep het wantrouwen tussen de banken is om elkaar onderling geld te lenen. Dat wantrouwen werd vandaag nogmaals bevestigd door het loket van de ECB, dat een recordbedrag van 453 miljard euro mocht stallen.'Dat een bank van die omvang als UniCredit er niet in slaagt makkelijk geld op te halen via een kapitaalronde, geeft duidelijk aan dat beleggers nog nauwelijks geïnteresseerd zijn om te investeren in de banksector,' aldus analist Ralph Silva van SRN. In een reactie op de uitgifte van UniCredit werd de handel in het aandeel op de beurs van Milaan even stilgelegd. Daarna duikelde het aandeel 10 procent lager. UniCredit klokte uiteindelijk af met een verlies van 2,5 procent tot 6,33 euro.(Reuters/BO)