Uitzendarbeid in de lift

© belga

Uit het jaarverslag van Federgon, de federatie van de HR-dienstverleners, blijkt dat het opnieuw de goede richting uitgaat met de uitzendarbeid in België.

De vraag naar uitzendarbeid is in 2014 met 9 procent toegenomen, goed voor 177,11 miljoen uitzenduren. Hiermee sluit de uitzendsector twee moeizame jaren af, en hoopt ze om het niveau van 2007 -voor de crisis – opnieuw te bereiken. Dat blijkt maandag uit het jaarverslag 2014 van Federgon, de federatie van de HR-dienstverleners.

Cijfers over de uitzendarbeid worden in veel gevallen als een voorlopende indicator van de toekomstige toestand op de arbeidsmarkt beschouwd.

Conjuncturele groei

Federgon verklaart de stijgende vraag naar uitzendkrachten door de conjuncturele groei waardoor een recordaantal jobstudenten -meer dan 200.000- en meer 50-plussers werden ingeschakeld. De uitzendsector begeleidde 34.245 50-plussers in 2014 naar een nieuwe baan, goed voor 9,3 procent van het totaal aantal uitzendkrachten, 45-plussers zijn met 55.294 goed voor 15 procent van het totaal aantal uitzendkrachten.

Federgon zag ook een sterke toename van de uitzendarbeid in de bouw, ondanks de dalende tewerkstelling in die sector, iets wat met de uitzendkrachten niet wordt gecompenseerd. De helft van wie instroomt, blijft trouwens in de bouw actief.

De betere conjunctuur weerspiegelt zich in een hogere omzet van de inschakeling voor managementfuncties (+8,6 procent), en een lagere outplacementactiviteit (16.011 tegenover 17.095 in 2013).

Minder dienstencheques

De daling van het dienstenchequesgebruik heeft zich in 2014 wel voortgezet (-0,9 procent), maar het aantal klanten (+2,6 procent) en huishoudhulpen (+0,9 procent) nam wel toe. Dat wijst er vermoedelijk op dat mensen minder lang gebruik maken van huishoudhulp. (Belga/BO)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content