Dit P2P-statuut werd de koeriers al in half december, twee maanden na de start van het platform, voorgesteld. De andere optie was het zelfstandigenstatuut. Met dat P2P-statuut moeten geen btw of sociale bijdragen betaald worden, enkel een persoonlijke taks van 10 pct. Volgens UberEats innen ze die zelf en storten ze die vervolgens door aan de overheid.

Een reporter van Bruzz voerde sinds eind oktober, tot 23 februari, 24 ritten uit, verspreid over negen dagen. Hij koos voor het P2P-statuut, en UberEats hield vanaf toen, op zeer onrgelmatige basis, een bedrag in.

Francis Adyns, woordvoerder van de FOD Financiën, is in een reactie echter heel formeel: "Wie nu al van de regeling gebruikmaakt, neemt zich voor de wetgever." Platformen die van dat regime gebruik willen maken, moeten aan een aantal voorwaarden voldoen voor ze een erkenning krijgen.

Nog geen enkel platform heeft zo'n erkenning gekregen. Ook op het kabinet van minister van Financiën Johan Van Overtveldt wordt dat bevestigd.

In een reactie ontkent UberEats dat er kwade wil in het spel is. "Volgens onze kennis ging de wet rond het P2P-systeem van start in juli 2016. Daarom hebben we ook die optie aangeboden aan onze koeriers. We hebben nu kennis genomen van het koninklijk besluit dat in januari 2017 gepubliceerd werd en waarin sprake is van een registratieprocedure en de startdatum van 1 maart. We hebben binnenkort een vergadering gepland met de bevoegde autoriteiten om de zaken uit te klaren."

In Brussel, de enige Belgische stad waar UberEats momenteel actief is, heeft de dienst 600 koeriers.

Dit P2P-statuut werd de koeriers al in half december, twee maanden na de start van het platform, voorgesteld. De andere optie was het zelfstandigenstatuut. Met dat P2P-statuut moeten geen btw of sociale bijdragen betaald worden, enkel een persoonlijke taks van 10 pct. Volgens UberEats innen ze die zelf en storten ze die vervolgens door aan de overheid. Een reporter van Bruzz voerde sinds eind oktober, tot 23 februari, 24 ritten uit, verspreid over negen dagen. Hij koos voor het P2P-statuut, en UberEats hield vanaf toen, op zeer onrgelmatige basis, een bedrag in. Francis Adyns, woordvoerder van de FOD Financiën, is in een reactie echter heel formeel: "Wie nu al van de regeling gebruikmaakt, neemt zich voor de wetgever." Platformen die van dat regime gebruik willen maken, moeten aan een aantal voorwaarden voldoen voor ze een erkenning krijgen. Nog geen enkel platform heeft zo'n erkenning gekregen. Ook op het kabinet van minister van Financiën Johan Van Overtveldt wordt dat bevestigd. In een reactie ontkent UberEats dat er kwade wil in het spel is. "Volgens onze kennis ging de wet rond het P2P-systeem van start in juli 2016. Daarom hebben we ook die optie aangeboden aan onze koeriers. We hebben nu kennis genomen van het koninklijk besluit dat in januari 2017 gepubliceerd werd en waarin sprake is van een registratieprocedure en de startdatum van 1 maart. We hebben binnenkort een vergadering gepland met de bevoegde autoriteiten om de zaken uit te klaren." In Brussel, de enige Belgische stad waar UberEats momenteel actief is, heeft de dienst 600 koeriers.