Inspecteurs van de federale overheidsdienst Financiën startten in juli met de eerste controles en gingen intussen bij 3.000 restaurants langs. "We weten wie een witte kassa zou moeten hebben en wie er nog geen geregistreerd heeft", zegt Francis Adyns, de woordvoerder van Financiën in De Tijd. "Daardoor kunnen we zeer gerichte controles verrichten."

3,1 miljoen euro aan boetes

In totaal werd al voor 3,1 miljoen euro aan boetes uitgeschreven. Bovendien staan nog zo'n 2.000 horecazaken op de radar van de inspectiediensten. Die mogen de komende maanden controle verwachten.

Een jaar na de invoering van de antifraudemaatregel telt ons land iets meer dan 17.000 geregistreerde kassa's, waarvan 11.900 in Vlaanderen. Volgens schattingen van Financiën moeten nog 1.400 horecazaken een witte kassa installeren.

Volgens de sectofederatie Horeca Vlaanderen komen die controles niet te vroeg. In de krant uit ze haar bezorgdheden over de manier waarop horecazaken die een witte kassa hebben een concurrentieel nadeel hebben tegenover zij die dat nog niet hebben. "Die weigeraars creëren oneerlijke concurrentie omdat ze wel nog in het zwart kunnen werken en iemand met een witte kassa niet", aldus de topman Danny Van Assche.

Horecazaken die meer dan 25.000 euro omzet uit voeding halen, moeten een geregistreerde kassa gebruiken. Wie dat niet doet, krijgt een boete van 1.500 euro en zal nauwlettend opgevolgd worden.

Inspecteurs van de federale overheidsdienst Financiën startten in juli met de eerste controles en gingen intussen bij 3.000 restaurants langs. "We weten wie een witte kassa zou moeten hebben en wie er nog geen geregistreerd heeft", zegt Francis Adyns, de woordvoerder van Financiën in De Tijd. "Daardoor kunnen we zeer gerichte controles verrichten."In totaal werd al voor 3,1 miljoen euro aan boetes uitgeschreven. Bovendien staan nog zo'n 2.000 horecazaken op de radar van de inspectiediensten. Die mogen de komende maanden controle verwachten. Een jaar na de invoering van de antifraudemaatregel telt ons land iets meer dan 17.000 geregistreerde kassa's, waarvan 11.900 in Vlaanderen. Volgens schattingen van Financiën moeten nog 1.400 horecazaken een witte kassa installeren. Volgens de sectofederatie Horeca Vlaanderen komen die controles niet te vroeg. In de krant uit ze haar bezorgdheden over de manier waarop horecazaken die een witte kassa hebben een concurrentieel nadeel hebben tegenover zij die dat nog niet hebben. "Die weigeraars creëren oneerlijke concurrentie omdat ze wel nog in het zwart kunnen werken en iemand met een witte kassa niet", aldus de topman Danny Van Assche. Horecazaken die meer dan 25.000 euro omzet uit voeding halen, moeten een geregistreerde kassa gebruiken. Wie dat niet doet, krijgt een boete van 1.500 euro en zal nauwlettend opgevolgd worden.