Twee topmannen PostNL toch twee weken langer in de cel

Een overname of een fusie zou een thuismarkt van 28 miljoen consumenten creëren, en versterkt in beide landen de positie van de nieuwe speler in de pakjesmarkt (PostNL).

Het arbeidsauditoraat van Antwerpen heeft maandag beroep aangetekend tegen de beslissing van de raadkamer in Mechelen om PostNL-CEO Rudy Van Rillaer vrij te laten onder voorwaarden. Ook de vrijlating van de operations manager, zonder voorwaarden, waarover de raadkamer vrijdag eveneens besliste, wordt opgeschort door een beroep. Tegen de vrijlating van de derde verdachte werd geen beroep aangetekend.

Van Rillaer en De Bruin blijven dus minstens veertien dagen langer in de cel, tot de kamer van inbeschuldigingstelling (KI) zich opnieuw over de zaak buigt. Advocaat John Maes, die operations manager John de Bruin bijstaat, reageert kort. ‘Ik neem akte van de beslissing van het arbeidsauditoraat, zij hebben het recht om in beroep te gaan’, zegt Maes. ‘Ik betreur deze beslissing, maar ik heb daar geen invloed op. Ik bereid me nu voor op de zitting van de KI, die binnen ten laatste vijftien dagen moet plaatsvinden, waar ik mijn cliënt opnieuw zal bijstaan’, klinkt het.

Van Rillaer en De Bruin werden samen met de depotverantwoordelijke van het depot in Willebroek dinsdag door de onderzoeksrechter aangehouden op verdenking van mensenhandel, verboden terbeschikkingstelling, zwartwerk en leiden van een criminele organisatie. Koerierdienst PostNL zou de onderaannemers zulke voorwaarden opleggen, waardoor de onderaannemers niet anders kunnen dat de wet overtreden om hun pakketjes geleverd te krijgen.

De raadkamer van Mechelen had vrijdag beslist om CEO Van Rillaer vrij te laten onder voorwaarden en operations manager John de Bruin en de depotverantwoordelijke van depot Willebroek vrij te laten zonder voorwaarden. Het arbeidsauditoraat tekende maandag beroep aan tegen de vrijlating van de eerste twee.

Directie betreurt gang van zaken

Het Nederlandse postbedrijf PostNL zegt maandag in een korte reactie de gang van zaken in de zaak tegen enkele toplui te betreuren. ‘Wij moeten nu afwachten hoe het beroep van de arbeidsauditeur tegen de vrijlating zal worden beoordeeld’, klinkt het.

Het bedrijf zegt dat het zijn ‘eerste zorg is en blijft om onze collega’s zo snel mogelijk weer bij hun families te krijgen’. Directeur pakketten bij PostNL Liesbeth Kaashoek liet vorige week woensdag nog verstaan dat hun medewerkers ‘als criminelen’ behandeld worden.

Partner Content