Minder havenrechten door een dalende goederenoverslag en stijgende kosten liggen aan de oorzaak.

"Het Havenbedrijf zet in op continuïteit en duurzame groei van de haven en de activiteiten", zegt CEO Daan Schalck, eraan toevoegend dat winstmaximalisatie geen doel op zich is.

De bedrijfsopbrengsten stegen vorig jaar met 0,3 miljoen euro tot 36,4 miljoen euro. Die opbrengsten bestaan vooral uit concessies (37 pct) en havenrechten (35 pct). Vorig jaar registreerde de Gentse haven een totale goederenoverslag van 47,4 miljoen ton, dat is 1 pct minder dan vorig jaar. De bedrijfskosten stegen vorig jaar met 7 pct tot 35 miljoen euro.

Financieel gezond

Het Havenbedrijf Gent is financieel zeer gezond, 90 pct van het balanstotaal bestaat uit eigen vermogen. Er staat ondertussen al 14,8 miljoen euro opzij voor de medefinanciering van de nieuwe (tweede) zeesluis in Terneuzen.

Omdat het in de toekomst minder subsidies van de Vlaamse overheid verwacht voor infrastructuurwerken en de begeleiding van de scheepvaart, zegt het Havenbedrijf voorzichtig te zijn. (Belga/NS)

Minder havenrechten door een dalende goederenoverslag en stijgende kosten liggen aan de oorzaak. "Het Havenbedrijf zet in op continuïteit en duurzame groei van de haven en de activiteiten", zegt CEO Daan Schalck, eraan toevoegend dat winstmaximalisatie geen doel op zich is. De bedrijfsopbrengsten stegen vorig jaar met 0,3 miljoen euro tot 36,4 miljoen euro. Die opbrengsten bestaan vooral uit concessies (37 pct) en havenrechten (35 pct). Vorig jaar registreerde de Gentse haven een totale goederenoverslag van 47,4 miljoen ton, dat is 1 pct minder dan vorig jaar. De bedrijfskosten stegen vorig jaar met 7 pct tot 35 miljoen euro. Het Havenbedrijf Gent is financieel zeer gezond, 90 pct van het balanstotaal bestaat uit eigen vermogen. Er staat ondertussen al 14,8 miljoen euro opzij voor de medefinanciering van de nieuwe (tweede) zeesluis in Terneuzen.Omdat het in de toekomst minder subsidies van de Vlaamse overheid verwacht voor infrastructuurwerken en de begeleiding van de scheepvaart, zegt het Havenbedrijf voorzichtig te zijn. (Belga/NS)