De brouwer uit Puurs krijgt een speciale vermelding in het jongste jaarverslag van het in Istanbul beursgenoteerde Efes Breweries, de tiende grootste brouwer in de wereld. Het merk Duvel werd vorig jaar in Turkije gelanceerd, en doet het uitstekend.

Efes Breweries kan tevreden zijn met de internationale uitbreiding van zijn merkenportefeuille, want de onderneming heeft het moeilijk op haar thuismarkt. Vooral de steeds stringentere regelgeving die de nieuw verkozen president premier Recep Tayyip Erdogan liet uitvaardigen, maakt het de brouwer steeds lastiger. Alcoholreclame werd aan banden gelegd, sinds september vorig jaar gelden strenge regels voor de alcoholverkoop in nachtwinkels. Ook de accijnsverhogingen, bijna een verdubbeling sinds 2010, drukken de bierconsumptie. Efes Breweries kreeg daardoor klappen op zijn thuismarkt: de volumeverkoop daalde van 8,5 miljoen hectoliter in 2010, naar 7,3 miljoen hectoliter vorig jaar. En het marktaandeel dook van 89 naar 76 procent.

Niet voor toeristen

Met een internationaal luxemerk als Duvel wil Efes Breweries de verkoop weer aanwakkeren. "We richten ons niet meteen op de toeristen aan de Turkse Rivièra", duidt Bram Vaerewyck, exportdirecteur bij Duvel-Moortgat aan Trends. "We schenken Duvel in tophorecazaken, vooral in steden als Istanbul en Izmir. Onze Turkse consumenten zijn internationaal geschoolde Turken, jonge professionelen."

Het merk Duvel wordt in de markt gezet tegen 5 tot 10 euro. "Efes zocht een speciaal bier, en Duvel is de champagne onder de bieren. We werden door hen geselecteerd als het beste merk van België."

2013 was het startjaar: Duvel-Moortgat verscheepte "een zeer belangrijk aantal containers", waarmee Turkije meteen in de top tien belandde van de 65 exportmarkten waarvoor Bram Vaerewyck verantwoordelijk is. Die 65 zijn goed voor 14 procent van de groepsomzet, en staan naast de vijf prioritaire exportmarkten China, Frankrijk, Nederland, het Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten.

"2014 moet het jaar worden van de bevestiging voor Duvel", oordeelt Bram Vaerewyck, die Efes Breweries prijst als een sterke partner met een zeer sterk distributienetwerk. "We hielden diverse degustatiesessies, en nu moeten we de verkoopcontracten met de grote winkelketens en de horecazaken hernieuwen. De signalen zijn positief. We zitten op schema".

De brouwer uit Puurs krijgt een speciale vermelding in het jongste jaarverslag van het in Istanbul beursgenoteerde Efes Breweries, de tiende grootste brouwer in de wereld. Het merk Duvel werd vorig jaar in Turkije gelanceerd, en doet het uitstekend.Efes Breweries kan tevreden zijn met de internationale uitbreiding van zijn merkenportefeuille, want de onderneming heeft het moeilijk op haar thuismarkt. Vooral de steeds stringentere regelgeving die de nieuw verkozen president premier Recep Tayyip Erdogan liet uitvaardigen, maakt het de brouwer steeds lastiger. Alcoholreclame werd aan banden gelegd, sinds september vorig jaar gelden strenge regels voor de alcoholverkoop in nachtwinkels. Ook de accijnsverhogingen, bijna een verdubbeling sinds 2010, drukken de bierconsumptie. Efes Breweries kreeg daardoor klappen op zijn thuismarkt: de volumeverkoop daalde van 8,5 miljoen hectoliter in 2010, naar 7,3 miljoen hectoliter vorig jaar. En het marktaandeel dook van 89 naar 76 procent.Met een internationaal luxemerk als Duvel wil Efes Breweries de verkoop weer aanwakkeren. "We richten ons niet meteen op de toeristen aan de Turkse Rivièra", duidt Bram Vaerewyck, exportdirecteur bij Duvel-Moortgat aan Trends. "We schenken Duvel in tophorecazaken, vooral in steden als Istanbul en Izmir. Onze Turkse consumenten zijn internationaal geschoolde Turken, jonge professionelen." Het merk Duvel wordt in de markt gezet tegen 5 tot 10 euro. "Efes zocht een speciaal bier, en Duvel is de champagne onder de bieren. We werden door hen geselecteerd als het beste merk van België."2013 was het startjaar: Duvel-Moortgat verscheepte "een zeer belangrijk aantal containers", waarmee Turkije meteen in de top tien belandde van de 65 exportmarkten waarvoor Bram Vaerewyck verantwoordelijk is. Die 65 zijn goed voor 14 procent van de groepsomzet, en staan naast de vijf prioritaire exportmarkten China, Frankrijk, Nederland, het Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten."2014 moet het jaar worden van de bevestiging voor Duvel", oordeelt Bram Vaerewyck, die Efes Breweries prijst als een sterke partner met een zeer sterk distributienetwerk. "We hielden diverse degustatiesessies, en nu moeten we de verkoopcontracten met de grote winkelketens en de horecazaken hernieuwen. De signalen zijn positief. We zitten op schema".