Toyota verwacht een winstdaling van 80 procent

Toyota verwacht zijn lopende boekjaar, dat eindigt in maart volgend jaar, af te sluiten met liefst 79,5 procent minder operationele winst dan het vorige jaar.

De Japanse autobouwer denkt 500 miljard yen (4,3 miljard euro) bedrijfswinst te boeken, zo meldt hij dinsdag. De maker van de Prius en de Lexus-wagens verwacht dat de verkoop wereldwijd met 19,8 procent zal terugvallen.

De coronapandemie dreigt een belangrijke economische weerslag te hebben in veel landen, en de productie en verkoop van auto’s werd al sterk getroffen, zegt het bedrijf in een mededeling. De groep verwacht dat de automarkt pas in de tweede jaarhelft geleidelijk aan zal beginnen te herstellen, om pas eind dit jaar of begin volgend jaar weer op het niveau van 2019 te geraken.

In het boekjaar 2019/2020 heeft de crisis maar een beperkte impact gehad op de cijfers van Toyota. De operationele winst daalde maar met 1 procent tot 2.442,9 miljard yen (21 miljard euro), en ook de verkoop daalde met 1 procent tot 29.930 miljard yen (258 miljard euro).

Partner Content