Hoewel het volledige boekjaar nog een kwartaal ver ligt, ziet het er na negen maanden naar uit dat Toyota voor het tweede jaar op rij de grootste automaker ter wereld wordt. Van januari tot en met september verkocht de Japanse autoreus 7,41 miljoen voertuigen, blijkt uit cijfers van Toyota zelf.

Na drie kwartalen wordt Toyota gevolgd door het Amerikaanse General Motors (GM), dat 7,25 miljoen auto's aan de man bracht en het Duitse Volkswagen met 7,03 miljoen verkochte voertuigen.

In het derde kwartaal van dit jaar noteerde Toyota 2,5 miljoen verkochte wagens. Dat stemt overeen met een stijging met 2,8 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. GM zag zijn verkoop met 5,5 procent toenemen tot 2,4 miljoen, terwijl Volkswagen 2,33 miljoen wagens de weg op stuurde.

Volgens analisten valt het succes van de Japanse autoproducent grotendeels te verklaren door het beleid van de Japanse premier Sinzo Abe, kortweg Abenomics genoemd. Het economisch beleid van de Japanse premier Shinzo is erop gericht de economie te doen heropleven na jaren van stagnatie.

Dat beleid heeft er intussen voor gezorgd dat de yen - de Japanse munt - dit jaar sterk in waarde is gaan dalen. En een verzwakte munt is goed nieuws voor de export, wat uiteraard de autobouwer met een exportproduct ten goede komt. De yen verloor dit jaar al 11 procent van zijn waarde tegenover de Amerikaanse dollar.

Tot 2008 was General Motors (GM) wereldwijd de onbetwiste leider op het vlak van autoverkoop. Toen werd Toyota de nummer één, maar verloor die plaats in 2011 weer door een verstoorde productie. Dat was het gevolg van de destructieve tsunami die de economie in Japan verlamde. Een jaar later heroverde Toyota de koppositie.

In de VS zag Toyota de autoverkoop in het derde kwartaal met 12 procent toenemen. Toyota moest met 586.016 voertuigen in de VS enkel GM voor zich dulden, dat er 697.113 verkocht. (Bloomberg/BO)

Hoewel het volledige boekjaar nog een kwartaal ver ligt, ziet het er na negen maanden naar uit dat Toyota voor het tweede jaar op rij de grootste automaker ter wereld wordt. Van januari tot en met september verkocht de Japanse autoreus 7,41 miljoen voertuigen, blijkt uit cijfers van Toyota zelf.Na drie kwartalen wordt Toyota gevolgd door het Amerikaanse General Motors (GM), dat 7,25 miljoen auto's aan de man bracht en het Duitse Volkswagen met 7,03 miljoen verkochte voertuigen. In het derde kwartaal van dit jaar noteerde Toyota 2,5 miljoen verkochte wagens. Dat stemt overeen met een stijging met 2,8 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. GM zag zijn verkoop met 5,5 procent toenemen tot 2,4 miljoen, terwijl Volkswagen 2,33 miljoen wagens de weg op stuurde. Volgens analisten valt het succes van de Japanse autoproducent grotendeels te verklaren door het beleid van de Japanse premier Sinzo Abe, kortweg Abenomics genoemd. Het economisch beleid van de Japanse premier Shinzo is erop gericht de economie te doen heropleven na jaren van stagnatie. Dat beleid heeft er intussen voor gezorgd dat de yen - de Japanse munt - dit jaar sterk in waarde is gaan dalen. En een verzwakte munt is goed nieuws voor de export, wat uiteraard de autobouwer met een exportproduct ten goede komt. De yen verloor dit jaar al 11 procent van zijn waarde tegenover de Amerikaanse dollar.Tot 2008 was General Motors (GM) wereldwijd de onbetwiste leider op het vlak van autoverkoop. Toen werd Toyota de nummer één, maar verloor die plaats in 2011 weer door een verstoorde productie. Dat was het gevolg van de destructieve tsunami die de economie in Japan verlamde. Een jaar later heroverde Toyota de koppositie. In de VS zag Toyota de autoverkoop in het derde kwartaal met 12 procent toenemen. Toyota moest met 586.016 voertuigen in de VS enkel GM voor zich dulden, dat er 697.113 verkocht. (Bloomberg/BO)