Het Brussels Gewest deelt al jaren boetes uit wegens geluidsoverlast aan maatschappijen die op de luchthaven in Zaventem vliegen. Er wordt ook al jaren juridische strijd over gevoerd, maar Brussel houdt voet bij stuk. De kwestie maakt onderhandelen met maatschappijen moeilijker, aldus CEO Feist van Brussels Airport.

Meer duidelijkheid vereist

"De vliegtuigen vliegen volgens de instructies van Belgocontrol, een overheidsinstantie, en toch volgt er een boete van het Brussels Gewest. Dat krijg je niet uitgelegd", aldus Feist. Volgens de CEO dreigen topmaatschappijen om niet meer op Brussel te vliegen als er niet snel duidelijkheid komt.

Geen beleid

"Er ontbreekt een federaal luchtvaartbeleid in België", zegt Feist, die terloops ook nog eens zijn beklag deed over de ongelijke behandeling van luchthavens in ons land. "Een juridisch kader moet een level playing field creëren", verduidelijkte hij. Feist voegde er wel aan toe dat de luchthaven niet uit is op subsidie.

2 miljoen reizigers

Brussels Airport heeft in juli 1 procent meer reizigers (2.054.000) ontvangen dan in dezelfde maand vorig jaar. Het is in juli voor de tweede keer in tien jaar dat de nationale luchthaven meer dan 2 miljoen passagiers in één maand telt. Ondanks het recordaantal passagiers daalde het aantal vliegtuigbewegingen met 2,5 procent in juli.

Die tegenstrijdigheid bevestigt de trend die al enkele jaren doorzet: een betere bezettingsgraad en het gebruik van grotere toestellen.

Meer vakantiereizigers

In juli van dit jaar werden de zwakke cijfers voor zakelijk verkeer door de economische crisis nipt gecompenseerd door een toename van het aantal vakantiereizigers. Bovendien kwam een gedeelte van de vakantieuittocht dit jaar al op het conto van de maand juni, aldus de luchthavenuitbater.

CEO Feist mikt voor het volledige jaar 2012 op een toename van het aantal passagiers van 1,5 tot 2 procent. (Belga/BO)

Het Brussels Gewest deelt al jaren boetes uit wegens geluidsoverlast aan maatschappijen die op de luchthaven in Zaventem vliegen. Er wordt ook al jaren juridische strijd over gevoerd, maar Brussel houdt voet bij stuk. De kwestie maakt onderhandelen met maatschappijen moeilijker, aldus CEO Feist van Brussels Airport. Meer duidelijkheid vereist"De vliegtuigen vliegen volgens de instructies van Belgocontrol, een overheidsinstantie, en toch volgt er een boete van het Brussels Gewest. Dat krijg je niet uitgelegd", aldus Feist. Volgens de CEO dreigen topmaatschappijen om niet meer op Brussel te vliegen als er niet snel duidelijkheid komt. Geen beleid"Er ontbreekt een federaal luchtvaartbeleid in België", zegt Feist, die terloops ook nog eens zijn beklag deed over de ongelijke behandeling van luchthavens in ons land. "Een juridisch kader moet een level playing field creëren", verduidelijkte hij. Feist voegde er wel aan toe dat de luchthaven niet uit is op subsidie. 2 miljoen reizigersBrussels Airport heeft in juli 1 procent meer reizigers (2.054.000) ontvangen dan in dezelfde maand vorig jaar. Het is in juli voor de tweede keer in tien jaar dat de nationale luchthaven meer dan 2 miljoen passagiers in één maand telt. Ondanks het recordaantal passagiers daalde het aantal vliegtuigbewegingen met 2,5 procent in juli. Die tegenstrijdigheid bevestigt de trend die al enkele jaren doorzet: een betere bezettingsgraad en het gebruik van grotere toestellen. Meer vakantiereizigersIn juli van dit jaar werden de zwakke cijfers voor zakelijk verkeer door de economische crisis nipt gecompenseerd door een toename van het aantal vakantiereizigers. Bovendien kwam een gedeelte van de vakantieuittocht dit jaar al op het conto van de maand juni, aldus de luchthavenuitbater. CEO Feist mikt voor het volledige jaar 2012 op een toename van het aantal passagiers van 1,5 tot 2 procent. (Belga/BO)