De oproep gaat uit van de Europese Corporate Leaders Group (CLG Europe), waarin bedrijven zitten als Ikea, Unilever, Coca-Cola European Partners, EDF en Iberdrola. De toplui lanceerden de oproep bij de start van de tweede week van de klimaatconferentie (COP25) in Madrid.

Concreet wordt aan de Europese Unie gevraagd om de klimaatdoelstellingen op te schroeven. Tegen 2030 zou ze moeten mikken op een uitstootvermindering van 55 procent, en ze zou moeten gaan voor CO2-neutraliteit tegen 2050. Die niveaus zijn volgens het VN-klimaatpanel IPCC nodig om de wereldwijde klimaatopwarming tot 1,5 graden te kunnen beperken.

De Europese Unie mikt momenteel op een uitstootvermindering van 40 procent tegen 2030. Maar de nieuwe Europese Commissie, voorgezeten door de Duitse Ursula von der Leyen, wil woensdag al een Europese 'Green Deal' op tafel leggen. Mogelijk raken de EU-lidstaten het tijdens de Europese top van 12 en 13 december al principieel eens over de doelstelling van CO2-neutraliteit tegen 2050.

De oproep gaat uit van de Europese Corporate Leaders Group (CLG Europe), waarin bedrijven zitten als Ikea, Unilever, Coca-Cola European Partners, EDF en Iberdrola. De toplui lanceerden de oproep bij de start van de tweede week van de klimaatconferentie (COP25) in Madrid.Concreet wordt aan de Europese Unie gevraagd om de klimaatdoelstellingen op te schroeven. Tegen 2030 zou ze moeten mikken op een uitstootvermindering van 55 procent, en ze zou moeten gaan voor CO2-neutraliteit tegen 2050. Die niveaus zijn volgens het VN-klimaatpanel IPCC nodig om de wereldwijde klimaatopwarming tot 1,5 graden te kunnen beperken.De Europese Unie mikt momenteel op een uitstootvermindering van 40 procent tegen 2030. Maar de nieuwe Europese Commissie, voorgezeten door de Duitse Ursula von der Leyen, wil woensdag al een Europese 'Green Deal' op tafel leggen. Mogelijk raken de EU-lidstaten het tijdens de Europese top van 12 en 13 december al principieel eens over de doelstelling van CO2-neutraliteit tegen 2050.