Toekomst Bayer Antwerpen oogt onzeker

De Oost-Vlaming Tony Van Osselaer is bij de chemie- en farmareus Bayer wereldwijd verantwoordelijk voor de productie van kunststoffen. Van Osselaer wikt en beschikt dus ook over de toekomst van Bayer Antwerpen. En die toekomst oogt onzeker.

Van Osselaer is hoofd industriële operaties en directeur voor arbeid bij Bayer MaterialScience (BMS), de kunststoffenafdeling van Bayer en omvat coatings, kleefstoffen, polyurethaan en polycarbonaat. Die laatste is de belangrijkste activiteit van Bayer Antwerpen en het basismateriaal voor onder meer polycarbonaatplaten voor veranda’s, cd’s, dvd’s, autobeglazing en elektronicaonderdelen.

De vraag naar polycarbonaat stortte in 2009 in door de economische crisis en de terugval van de markt voor cd’s en dvd’s. Het zag er niet goed uit voor Antwerpen en zijn 800 werknemers. Het Antwerpse management stelde een saneringsplan voor. Maar de vakbonden wezen elke vraag van de directie over loonkosten van de hand. Van Osselaer ontmijnde het conflict .

Nu de cao-onderhandelingen opnieuw voor de deur staan (in het tweede kwartaal), hoopt hij dat de bonden het gebaar nog appreciëren en op hun beurt goodwill aan de dag leggen. Gelukkig voor Bayer, en vooral ook Antwerpen, is het tij inmiddels gekeerd voor polycarbonaat. Dat betekent echter niet dat Bayer Antwerpen zich geen zorgen meer moet maken. Vorig jaar stond Antwerpen, op basis van de criteria efficiëntie, loon- en energiekosten, op een povere 23ste plaats op 26 staat in de rangschikking van fabrieken van BMS. “En daar staat het nog altijd”, zegt Van Osselaer aan Trends. “Een werknemer is 25 procent duurder in Antwerpen dan in Duitsland. Bovendien wordt in Antwerpen minder uren gewerkt. Als je het dus per uur bekijkt, loopt het verschil in kosten op tot 35 procent.”

Van Osselaer benadrukt dat Antwerpen een zeer goede vestiging is en blijft. “Ze hebben enorm veel gedaan in efficiëntie, meer bepaald in procesefficiëntie, en zijn wat dat betreft zelfs de op een na beste in de wereld. Maar dat voordeel raken ze volledig kwijt door de te hoge loonkosten.” Het betekent dat wanneer BMS nu zou moeten beslissen over nieuwe investeringen voor polycarbonaat, Antwerpen achter het net vist. “Er is nog wel wat tijd, maar als we vandaag moeten beslissen, denk ik niet dat het in Antwerpen zou zijn. Dat kan ik niet verantwoorden.” Van Osselaer beheert de investeringsdossiers. En hij wil vermijden dat er ook maar een zweempje van partijdigheid over die dossiers zou hangen. “Ik moet elke morgen in de spiegel kunnen kijken en proberen mijn job goed te doen.”

Van Osselaer hoopt op verantwoordelijkheidszin, zodat Antwerpen zijn plaats behoudt. Niet dat Bayer meteen de poorten zou sluiten in Antwerpen. “Dat is niet aan de orde”, zegt Van Osselaer. Maar op termijn kan het verlies van cruciale investeringen het begin van het einde betekenen, zeggen waarnemers. “Elke site heeft haar eigen toekomst in de hand”, zegt Van Osselaer enkel.

Be.L.

Het volledige interview leest u in Trends van donderdag 27 januari.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content