ThromboGenics mag oogmedicijn op de markt brengen in VS

Het Leuvense biofarmabedrijf ThromboGenics heeft toelating gekregen om het medicijn Ocriplasmine in de Verenigde Staten op de markt te brengen.

Het Leuvense biotechbedrijf ThromboGenics heeft van deAmerikaanse goedkeuringsautoriteit FDA de goedkeuring gekregen om het oogmedicijn Jetrea (ocriplasmine) in de VS op de markt te brengen.

“Deze goedkeuring is een belangrijke mijlpaal voor het bedrijf”, reageert Patrik De Haes, de CEO van ThromboGenics en Trends kandidaat-manager van het jaar. “Dit is namelijk de grootste stap in de transformatie van ThromboGenics in een winstgevend biofarmabedrijf.”

Jetrea, de nieuwe commerciële naam voor ocriplasmine, wordt in januari 2013 in de VS gelanceerd. Het product zal op termijn jaarlijks honderden miljoenen euro’s opleveren.

De goedkeuring van de FDA lag in de lijn der verwachtingen, nadat een comité van experts eind juli aan de FDA unaniem een positief advies gaf voor Jetrea. De FDA volgt meestal het advies van het comité. Maar toch was het nog even nagelbijten voor het bedrijf, omdat de beslissing van de FDA langer op zich liet wachten dan verwacht.

ThromboGenics wordt nu het eerste Belgisch beursgenoteerd biotechbedrijf dat erin slaagt een geneesmiddel helemaal op eigen houtje op de lucratieve Amerikaanse markt te lanceren.

ThromboGenics had in afwachting van de finale goedkeuring door de FDA in de VS al een verkoopteam samengesteld.

Jetrea/ocriplasmine, dat door ThromboGenics ook helemaal zelf werd ontwikkeld, kan verkleving aan de achterkant van het oog oplossen. Daardoor wordt een lastige en dure operatie vermeden.

Volgens marktonderzoek zouden jaarlijks 500.000 patiënten in de VS en de EU baat kunnen hebben bij een behandeling met het medicijn. “Dit zal ongetwijfeld ook de biotechsector in Vlaanderen een enorme boost geven”, zei De Haes eerder.

Voor de commercialisering van ocriplasmine in Europa en de rest van de wereld heeft ThromboGenics een deal gesloten met Alcon, een dochterbedrijf van Novartis. Alcon betaalt daarvoor in totaal 375 miljoen euro aan ThromboGenics, bovenop royalty’s. De beoordeling van ocriplasmine door het Europees Geneesmiddelenagentschap EMA moet nog volgen.

Bert Lauwers

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content