Oncurious zal zich richten op de ontwikkeling van anti-kanker antilichaam TB-403 (Anti-PIGF) voor de behandeling van pediatrische hersentumoren. Thrombogenics verwerft een meerderheidsaandeel (ruim 90 procent) van het nieuwe bedrijf, zo hebben Thrombogenics en VIB dinsdagochtend bekendgemaakt.

Oncurious zal aanvankelijk zowat een tiental medewerkers tellen. De eerste patiënt is ingepland tegen het eind van dit jaar. De planning is momenteel volop aan de gang.

Het nieuwe bedrijf richt zich op de behandeling met TB-403 van zeer zeldzame pediatrische hersentumoren. "Het gaat op jaarbasis om naar schatting een 500-tal patiëntjes in Europa", zegt Johan Cardoen, managing director van VIB. "Het zijn patiëntjes die meestal reeds chemotherapie ondergaan hebben en voor wie nog slechts beperkte middelen voorhanden zijn. De medische nood is heel hoog voor deze kanker."

TB-403 kon ontwikkeld worden na onderzoek door het team van professor Peter Carmeliet van VIB/KU Leuven. Behandelingen van medulloblastoom met het antilichaam hebben gunstige effecten getoond op de groei van de tumor en voor de overleving. Het antilichaam kan mogelijk ook gebruikt worden voor andere pediatrische kankers, waaronder neuroblastoom. (Belga/NS)

Oncurious zal zich richten op de ontwikkeling van anti-kanker antilichaam TB-403 (Anti-PIGF) voor de behandeling van pediatrische hersentumoren. Thrombogenics verwerft een meerderheidsaandeel (ruim 90 procent) van het nieuwe bedrijf, zo hebben Thrombogenics en VIB dinsdagochtend bekendgemaakt. Oncurious zal aanvankelijk zowat een tiental medewerkers tellen. De eerste patiënt is ingepland tegen het eind van dit jaar. De planning is momenteel volop aan de gang. Het nieuwe bedrijf richt zich op de behandeling met TB-403 van zeer zeldzame pediatrische hersentumoren. "Het gaat op jaarbasis om naar schatting een 500-tal patiëntjes in Europa", zegt Johan Cardoen, managing director van VIB. "Het zijn patiëntjes die meestal reeds chemotherapie ondergaan hebben en voor wie nog slechts beperkte middelen voorhanden zijn. De medische nood is heel hoog voor deze kanker." TB-403 kon ontwikkeld worden na onderzoek door het team van professor Peter Carmeliet van VIB/KU Leuven. Behandelingen van medulloblastoom met het antilichaam hebben gunstige effecten getoond op de groei van de tumor en voor de overleving. Het antilichaam kan mogelijk ook gebruikt worden voor andere pediatrische kankers, waaronder neuroblastoom. (Belga/NS)