CFO Thompson heeft vrijdag tijdens een persconferentie in Nijvel toelichting gegeven bij de intentie tot sluiting van de vestiging in Gosselies. De site is eenvoudigweg te duur, luidt de samenvatting.

De beslissing is gebaseerd op een drieluik: de site erg groot, wat hoge kosten meebrengt. Er is ook sprake van overcapaciteit en Caterpillar kan de machines die er gebouwd worden, elders goedkoper produceren zonder dat daar heel zware investeringen tegenover staan.

Door een deel van de productie over te hevelen naar het Franse Grenoble, blijft Caterpillar wel aanwezig in Europa.

De financieel directeur bevestigde nog dat de activiteiten van Caterpillar in Grimbergen en Zeebrugge buiten schot blijven.

Thompson wilde niet ingaan op concrete cijfers over de Henegouwse vestiging, omdat de informatie- en consultatiefase nog van start moet gaan.

"We weten dat deze aankondiging uiterst pijnlijk is", voegde de CFO er nog aan toe. "We zijn ons ervan bewust dat ze veel emoties zal losweken bij het personeel, hun gezinnen en de gemeenschap. We begrijpen dat."

De topman zei niets over de termijn waarop de intentieverklaring een definitieve beslissing zou moeten worden.

Bonden furieus

De socialistische vakbond ABVV hecht weinig belang aan de woorden van de financieel directeur van de multinational. "Onaanvaardbaar en aanstootgevend", luidt het vakbondsoordeel over de geplande sluiting.

De bond verwijst in dat verband naar de inspanningen die de werknemers in 2013 hebben geleverd. Er werd toen meer flexibiliteit aanvaard en loon ingeleverd om in te gaan op de eisen van de directie en zo het voortbestaan van de site te verzekeren.

Bovendien was er jarenlang overheidssteun. Door de 'strategische' beslissingen van multinationals komen duizenden mannen en vrouwen op straat te staan, aldus de vakbond. Het ABVV roept "meer dan ooit op tot een ander Belgisch en Europees beleid, dat niet gebaseerd is op fiscale en sociale dumping en dat de werknemers niet tegen elkaar opzet. Er bestaan alternatieven. Er is enkel politieke moed nodig om ze door te voeren."

De liberale vakbond CGSLB van haar kant mist economische logica in de aankondiging. "Er vonden omvangrijke investeringen plaats en er werden engagementen aangegaan. Caterpillar Gosselies is de Europese parel van de groep", luidt het.

In een bericht op Twitter omschrijft de christelijke vakbond CSC de geplande sluiting als 'weerzinwekkend'.

(Belga/VRT/BO)

CFO Thompson heeft vrijdag tijdens een persconferentie in Nijvel toelichting gegeven bij de intentie tot sluiting van de vestiging in Gosselies. De site is eenvoudigweg te duur, luidt de samenvatting. De beslissing is gebaseerd op een drieluik: de site erg groot, wat hoge kosten meebrengt. Er is ook sprake van overcapaciteit en Caterpillar kan de machines die er gebouwd worden, elders goedkoper produceren zonder dat daar heel zware investeringen tegenover staan. Door een deel van de productie over te hevelen naar het Franse Grenoble, blijft Caterpillar wel aanwezig in Europa. De financieel directeur bevestigde nog dat de activiteiten van Caterpillar in Grimbergen en Zeebrugge buiten schot blijven. Thompson wilde niet ingaan op concrete cijfers over de Henegouwse vestiging, omdat de informatie- en consultatiefase nog van start moet gaan. "We weten dat deze aankondiging uiterst pijnlijk is", voegde de CFO er nog aan toe. "We zijn ons ervan bewust dat ze veel emoties zal losweken bij het personeel, hun gezinnen en de gemeenschap. We begrijpen dat." De topman zei niets over de termijn waarop de intentieverklaring een definitieve beslissing zou moeten worden.De socialistische vakbond ABVV hecht weinig belang aan de woorden van de financieel directeur van de multinational. "Onaanvaardbaar en aanstootgevend", luidt het vakbondsoordeel over de geplande sluiting. De bond verwijst in dat verband naar de inspanningen die de werknemers in 2013 hebben geleverd. Er werd toen meer flexibiliteit aanvaard en loon ingeleverd om in te gaan op de eisen van de directie en zo het voortbestaan van de site te verzekeren. Bovendien was er jarenlang overheidssteun. Door de 'strategische' beslissingen van multinationals komen duizenden mannen en vrouwen op straat te staan, aldus de vakbond. Het ABVV roept "meer dan ooit op tot een ander Belgisch en Europees beleid, dat niet gebaseerd is op fiscale en sociale dumping en dat de werknemers niet tegen elkaar opzet. Er bestaan alternatieven. Er is enkel politieke moed nodig om ze door te voeren." De liberale vakbond CGSLB van haar kant mist economische logica in de aankondiging. "Er vonden omvangrijke investeringen plaats en er werden engagementen aangegaan. Caterpillar Gosselies is de Europese parel van de groep", luidt het.In een bericht op Twitter omschrijft de christelijke vakbond CSC de geplande sluiting als 'weerzinwekkend'. (Belga/VRT/BO)