Thenergo was op zoek naar een overnemer die 16 miljoen euro in het bedrijf kon pompen, maar heeft die niet gevonden. Het bedrijf had zich tot daarvoor tot eind juni de tijd gegeven.

Thenergo is er dus niet in geslaagd extra kapitaal aan te
trekken voor de financiering van de algemene werkzaamheden en de projecten in aanbouw. Om de grootste nood te lenigen verkocht Thenergo de voorbije maanden al een aantal belangrijke activa, zoals de Duitse dochteronderneming TSE (houtverbranding).

Maar ondanks die verkoop houdt de financiële onzekerheid aan, waardoor de raad van bestuur beslist nieuwe acties, "met onmiddellijk effect", te nemen.

Die nieuwe acties komen erop neer dat alle projecten die met verlies draaien of nood hebben aan omvangrijke investeringen, stopgezet of verkocht worden. Het project Binergy in Ieper, dat biomassa (mest) wil omzetten in elektriciteit, zal worden verkocht.

Op het gebied van personeelskosten zal jaarlijks 1,8 miljoen euro worden bespaard. "Het gaat vooral om een personeelsbesparing door de verkoop van projecten. De ingenieurs zijn gelinkt aan deze projecten", verduidelijkt de woordvoerster.

De raad van bestuur hoopt met de besparingsmaatregelen potentiële investeerders aan te kunnen trekken. In de toekomst
richt het bedrijf de focus op warmtekrachtkoppelingcentrales voor bijvoorbeeld tuinbouwbedrijven, en het leveren van diensten aan bestaande energieproducenten.

Thenergo was op zoek naar een overnemer die 16 miljoen euro in het bedrijf kon pompen, maar heeft die niet gevonden. Het bedrijf had zich tot daarvoor tot eind juni de tijd gegeven. Thenergo is er dus niet in geslaagd extra kapitaal aan te trekken voor de financiering van de algemene werkzaamheden en de projecten in aanbouw. Om de grootste nood te lenigen verkocht Thenergo de voorbije maanden al een aantal belangrijke activa, zoals de Duitse dochteronderneming TSE (houtverbranding). Maar ondanks die verkoop houdt de financiële onzekerheid aan, waardoor de raad van bestuur beslist nieuwe acties, "met onmiddellijk effect", te nemen. Die nieuwe acties komen erop neer dat alle projecten die met verlies draaien of nood hebben aan omvangrijke investeringen, stopgezet of verkocht worden. Het project Binergy in Ieper, dat biomassa (mest) wil omzetten in elektriciteit, zal worden verkocht.Op het gebied van personeelskosten zal jaarlijks 1,8 miljoen euro worden bespaard. "Het gaat vooral om een personeelsbesparing door de verkoop van projecten. De ingenieurs zijn gelinkt aan deze projecten", verduidelijkt de woordvoerster. De raad van bestuur hoopt met de besparingsmaatregelen potentiële investeerders aan te kunnen trekken. In de toekomst richt het bedrijf de focus op warmtekrachtkoppelingcentrales voor bijvoorbeeld tuinbouwbedrijven, en het leveren van diensten aan bestaande energieproducenten.