De Belgische arbeidsmarkt zal zich langzaam herstellen tijdens de laatste drie maanden van dit jaar. Na 9 kwartalen op rij van verval, herstelt het vertrouwen van de werkgevers licht. De tewerkstellingsvooruitzichten verbeteren in zowel Vlaanderen, Wallonië als Brussel.

Dat blijkt uit de Manpower Barometer. De HR-specialist ondervroeg eind juli 750 Belgische werkgevers. Vier procent van hen is van plan om in het komende kwartaal medewerkers aan te werven, terwijl vijf procent eerder denkt aan ontslaan. Nog altijd 86 procent houdt het op een status-quo.

De Nettotewerkstellingsprognose (het verschil tussen de percentages van aanwerven en ontslaan) stijgt tot -1. Dat is twee procentpunten beter dan vorig kwartaal, maar nog altijd twee lager in vergelijking met het vierde kwartaal van 2012.

Regio's

De tewerkstellingsvooruitzichten verbeteren in de drie gewesten. In Wallonië wordt de ManpowerGroup Index zelfs opnieuw positief (+3) na drie negatieve kwartalen. De verwachtingen in Vlaanderen en Brussel blijven net onder nul hangen (-2).

In Vlaanderen is 93 procent van de werkgevers niet van plan hun personeelsbestand uit te breiden noch in te krimpen vóór het einde van het jaar en is de ManpowerGroup Index al vier van de vijf afgelopen kwartalen negatief.

Sectoren

De hoogste verwachtingen om mensen aan te werven zijn in de bouw, de financiële sector, de groot- en kleinhandel en de sector transport, logistiek en communicatie.

De minst optimistische verwachtingen zijn er onder andere voor het onderwijs, de gezondheidszorg en de horeca.

'Ergste achter de rug'

'Het ziet er naar uit dat de arbeidsmarkt zich de komende drie maanden zal stabiliseren', zegt managing-director Philippe Lacroix van ManpowerGroup België-Luxemburg. 'Uiteenlopende indicatoren die de voorbije weken werden gepubliceerd, bevestigen het vermoeden dat we het ergste achter de rug hebben.'

'Toch blijft de economische situatie uitermate fragiel en moeten we afwachten of de hoopvolle signalen ook worden omgezet in een daadwerkelijke heropleving van de arbeidsmarkt. Vandaag bereikt de werkloosheid in België (8,7 procent) immers zijn diepste peil sinds tien jaar.' (KVDA)

De Belgische arbeidsmarkt zal zich langzaam herstellen tijdens de laatste drie maanden van dit jaar. Na 9 kwartalen op rij van verval, herstelt het vertrouwen van de werkgevers licht. De tewerkstellingsvooruitzichten verbeteren in zowel Vlaanderen, Wallonië als Brussel. Dat blijkt uit de Manpower Barometer. De HR-specialist ondervroeg eind juli 750 Belgische werkgevers. Vier procent van hen is van plan om in het komende kwartaal medewerkers aan te werven, terwijl vijf procent eerder denkt aan ontslaan. Nog altijd 86 procent houdt het op een status-quo. De Nettotewerkstellingsprognose (het verschil tussen de percentages van aanwerven en ontslaan) stijgt tot -1. Dat is twee procentpunten beter dan vorig kwartaal, maar nog altijd twee lager in vergelijking met het vierde kwartaal van 2012. Regio's De tewerkstellingsvooruitzichten verbeteren in de drie gewesten. In Wallonië wordt de ManpowerGroup Index zelfs opnieuw positief (+3) na drie negatieve kwartalen. De verwachtingen in Vlaanderen en Brussel blijven net onder nul hangen (-2). In Vlaanderen is 93 procent van de werkgevers niet van plan hun personeelsbestand uit te breiden noch in te krimpen vóór het einde van het jaar en is de ManpowerGroup Index al vier van de vijf afgelopen kwartalen negatief. Sectoren De hoogste verwachtingen om mensen aan te werven zijn in de bouw, de financiële sector, de groot- en kleinhandel en de sector transport, logistiek en communicatie. De minst optimistische verwachtingen zijn er onder andere voor het onderwijs, de gezondheidszorg en de horeca. 'Ergste achter de rug' 'Het ziet er naar uit dat de arbeidsmarkt zich de komende drie maanden zal stabiliseren', zegt managing-director Philippe Lacroix van ManpowerGroup België-Luxemburg. 'Uiteenlopende indicatoren die de voorbije weken werden gepubliceerd, bevestigen het vermoeden dat we het ergste achter de rug hebben.' 'Toch blijft de economische situatie uitermate fragiel en moeten we afwachten of de hoopvolle signalen ook worden omgezet in een daadwerkelijke heropleving van de arbeidsmarkt. Vandaag bereikt de werkloosheid in België (8,7 procent) immers zijn diepste peil sinds tien jaar.' (KVDA)