"Afspraken tussen ondernemingen of van een federatie omtrent contractuele voorwaarden zijn onaanvaardbaar, zeker wanneer die de consument benadelen", luidt het bij Test-Aankoop. De consumentenorganisatie benadrukt dat er lang niet enkel gefraudeerd wordt met debetkaarten en dat de banksector het gebruik van Maestro bovendien jarenlang heeft gepromoot.

Febelfin, de Belgische Federatie van de Financiële sector, kondigde begin november 2010 aan dat een groot aantal banken vanaf 17 januari debetkaarten blokkeren buiten Europa om misbruik via skimming tegen te gaan. Bij skimming wordt de geheime code ontvreemd en worden gegevens van de kaart gekopieerd.

Test-aankoop gelooft niet dat de veiligheidsreden de werkelijke reden is om Maestro buiten Europa te blokkeren, maar dat het de bedoeling is om consumenten te doen teruggrijpen naar kredietkaarten, die hogere transactiekosten meebrengen dan
debetkaarten. Zo zijn de kosten bij het afhalen van 100 euro met een kredietkaart bij KBC, BNP Paribas Fortis, ING en Dexia respectievelijk 13 cent, 1,81 euro, 1,47 euro en 1,5 euro hoger dan met een debetkaart.

Test-Aankoop stelt ook de recente aankondiging van enkele banken ter discussie waarbij het mogelijk zou zijn de blokkering op te heffen op vraag van de consument. "Hoe wordt de veiligheid dan gegarandeerd?", luidt het. Test-Aankoop gaat nu alle banken aanschrijven met het verzoek tegen 13 december hun standpunt daarover te verduidelijken.

"Afspraken tussen ondernemingen of van een federatie omtrent contractuele voorwaarden zijn onaanvaardbaar, zeker wanneer die de consument benadelen", luidt het bij Test-Aankoop. De consumentenorganisatie benadrukt dat er lang niet enkel gefraudeerd wordt met debetkaarten en dat de banksector het gebruik van Maestro bovendien jarenlang heeft gepromoot. Febelfin, de Belgische Federatie van de Financiële sector, kondigde begin november 2010 aan dat een groot aantal banken vanaf 17 januari debetkaarten blokkeren buiten Europa om misbruik via skimming tegen te gaan. Bij skimming wordt de geheime code ontvreemd en worden gegevens van de kaart gekopieerd. Test-aankoop gelooft niet dat de veiligheidsreden de werkelijke reden is om Maestro buiten Europa te blokkeren, maar dat het de bedoeling is om consumenten te doen teruggrijpen naar kredietkaarten, die hogere transactiekosten meebrengen dan debetkaarten. Zo zijn de kosten bij het afhalen van 100 euro met een kredietkaart bij KBC, BNP Paribas Fortis, ING en Dexia respectievelijk 13 cent, 1,81 euro, 1,47 euro en 1,5 euro hoger dan met een debetkaart. Test-Aankoop stelt ook de recente aankondiging van enkele banken ter discussie waarbij het mogelijk zou zijn de blokkering op te heffen op vraag van de consument. "Hoe wordt de veiligheid dan gegarandeerd?", luidt het. Test-Aankoop gaat nu alle banken aanschrijven met het verzoek tegen 13 december hun standpunt daarover te verduidelijken.