De nieuwe groep, Picanol Tessenderlo Group, zal actief zijn in meer dan honderd landen, een omzet van ongeveer 2 miljard euro realiseren en zo'n 7.000 medewerkers tellen. De fusieplannen hebben geen impact op de huidige tewerkstelling.

Concreet zullen de industriële activiteiten van Picanol ingebracht worden in Tessenderlo. "De raad van bestuur van Tessenderlo zal tijdens een buitengewone algemene vergadering de aandeelhouders verzoeken over te gaan tot de uitgifte van 25.765.286 nieuwe aandelen Tessenderlo aan 31,5 euro, om de voorgenomen transactie te vergoeden aan Picanol NV, op basis van een waardering van de Picanolactiviteiten aan 811,6 miljoen euro".

Het is de bedoeling de transactie af te ronden tegen eind februari 2016.

Picanobel

Na afronding zullen alle operationele activiteiten van Tessenderlo en Picanol gebundeld worden binnen één beursgenoteerd bedrijf (Picanol Tessenderlo Group). Die zal uit vier segmenten bestaan (Agro, Bio-valorization, Industrial Solutions en Machines en Technologies). Picanol blijft beursgenoteerd en zal na de transactie een beursgenoteerde holding worden, met de naam Picanobel. Picanobel zal 56,96 procent van de aandelen in Picanol Tessenderlo groep aanhouden.

Beide bedrijven zien heel wat voordelen in het samengaan. Zo zal Tessenderlo de expertise en aanwezigheid van Picanol op de opkomende markten kunnen gebruiken. Of kan de innovatiecultuur van Picanol bijdragen tot de rentabiliteit, luidt het. De kasstroom zal toenemen en stabieler worden, en de afhankelijkheid van de volatiele kredietmarkt afnemen. "Dit zal Picanol Tessenderlo Group in staat stellen om ook in moeilijkere marktomstandigheden te blijven investeren in talent, groei en innovatie". De nieuwe groep zal ook beter toegang krijgen tot de financiële markten, en betere voorwaarden kunnen bedingen bij het aangaan van nieuwe financieringen.

Luc Tack

CEO van beide bedrijven is ondernemer Luc Tack, Trends Manager van het Jaar 2014. Picanol nam in 2013 al een belang van 27,6 procent in Tessenderlo. Hij geldt als een belangrijke 'believer' van de Belgische maakindustrie. Hij redde Picanol zeven jaar geleden van de ondergang, door geld te pompen in het noodlijdende bedrijf, dat toen een zware crisis meemaakte in de sector van de weefmachines.

Tack is voor 90 procent eigenaar van Picanol en wordt door de bundeling meteen ook meerderheidsaandeelhouder van de nieuwe groep Picanol Tessenderlo.

(Belga/BO)

De nieuwe groep, Picanol Tessenderlo Group, zal actief zijn in meer dan honderd landen, een omzet van ongeveer 2 miljard euro realiseren en zo'n 7.000 medewerkers tellen. De fusieplannen hebben geen impact op de huidige tewerkstelling. Concreet zullen de industriële activiteiten van Picanol ingebracht worden in Tessenderlo. "De raad van bestuur van Tessenderlo zal tijdens een buitengewone algemene vergadering de aandeelhouders verzoeken over te gaan tot de uitgifte van 25.765.286 nieuwe aandelen Tessenderlo aan 31,5 euro, om de voorgenomen transactie te vergoeden aan Picanol NV, op basis van een waardering van de Picanolactiviteiten aan 811,6 miljoen euro". Het is de bedoeling de transactie af te ronden tegen eind februari 2016. Na afronding zullen alle operationele activiteiten van Tessenderlo en Picanol gebundeld worden binnen één beursgenoteerd bedrijf (Picanol Tessenderlo Group). Die zal uit vier segmenten bestaan (Agro, Bio-valorization, Industrial Solutions en Machines en Technologies). Picanol blijft beursgenoteerd en zal na de transactie een beursgenoteerde holding worden, met de naam Picanobel. Picanobel zal 56,96 procent van de aandelen in Picanol Tessenderlo groep aanhouden. Beide bedrijven zien heel wat voordelen in het samengaan. Zo zal Tessenderlo de expertise en aanwezigheid van Picanol op de opkomende markten kunnen gebruiken. Of kan de innovatiecultuur van Picanol bijdragen tot de rentabiliteit, luidt het. De kasstroom zal toenemen en stabieler worden, en de afhankelijkheid van de volatiele kredietmarkt afnemen. "Dit zal Picanol Tessenderlo Group in staat stellen om ook in moeilijkere marktomstandigheden te blijven investeren in talent, groei en innovatie". De nieuwe groep zal ook beter toegang krijgen tot de financiële markten, en betere voorwaarden kunnen bedingen bij het aangaan van nieuwe financieringen. CEO van beide bedrijven is ondernemer Luc Tack, Trends Manager van het Jaar 2014. Picanol nam in 2013 al een belang van 27,6 procent in Tessenderlo. Hij geldt als een belangrijke 'believer' van de Belgische maakindustrie. Hij redde Picanol zeven jaar geleden van de ondergang, door geld te pompen in het noodlijdende bedrijf, dat toen een zware crisis meemaakte in de sector van de weefmachines. Tack is voor 90 procent eigenaar van Picanol en wordt door de bundeling meteen ook meerderheidsaandeelhouder van de nieuwe groep Picanol Tessenderlo.(Belga/BO)