Telenet verwacht minder winst in 2019

John Porter, topman Telenet © belga

Telecombedrijf Telenet verwacht in 2019 een daling van de aangepaste winst voor interesten, belastingen, afschrijvingen en waardeverminderingen en een daling van de omzet. Het bedrijf verwijst bij de jaarresultaten naar ‘bepaalde uitdagingen en tegenwinden in 2019’. Het afgelopen boekjaar zag Telenet de omzet stijgen en de nettowinst verdubbelen.

n 2018 boekte Telenet 2,53 miljard euro aan omzet, 1 procent meer dan een jaar eerder. De nettowinst bedroeg 252,2 miljoen euro, een toename van 126 procent in vergelijking met 2017. Voor 2019 verwacht Telenet echter een daling van de bedrijfsopbrengsten met ongeveer 2,5 procent en een daling van de ‘adjusted ebitda’ met 1 tot 2 procent. Daarvoor verwijst het bedrijf naar uitdagingen en tegenwinden, zoals het verlies van het MVNO-contract met Medialaan.

Voor zijn telecommerken Jim Mobile en Mobile Vikings huurde Medialaan immers de infrastructuur van Base (dat eigendom is van Telenet), maar dat contract snoepte Orange af van Telenet. Andere zaken waarmee Telenet zich dit jaar geconfronteerd ziet, zijn ‘aanhoudende tegenwinden door regelgeving’, ‘het volledig voltooien van de Base-gerelateerde synergiën tegen eind 2018’ en ‘hogere commerciële kosten om de groei in 2020 en 2021 te stimuleren’. Het telecombedrijf verwacht wel een groei van de operationele kasstroom met 16 tot 18 procent, door ‘beduidend lagere investeringsuitgaven’.

Partner Content