Nadat het systeem een jaar geleden werd ingevoerd, werden slechts dertig ondernemers ingeschreven in het register van vervangende ondernemers. Volgens De Morgen zou er overigens zelfs nog niet één keer echt gebruik zijn gemaakt van het systeem.

Minister van Zelfstandigen Sabine Laruelle (MR) kondigde al een
promotiecampagne aan, maar volgens het Neutraal Syndicaat voor
Zelfstandigen (NSZ) wordt het systeem eerst beter zelf bijgestuurd.

Het systeem bestaat er op dit moment in dat een zelfstandige die met vakantie gaat of ziek is, zich kan laten vervangen door een andere zelfstandige. "Het idee achter de vervangende ondernemers is erg goed, maar dreigt als concept te verzanden", aldus het NSZ.

Volgens het NSZ is het vooral een probleem dat de vervangende ondernemers continu, ook als ze niet aan de slag zijn, onderworpen zijn aan het betalen van sociale bijdragen. Daarnaast moet elke kandidaat-vervanger ook een bijdrage betalen om toe te treden tot het vervangingsregister.

(belga/BO)

Nadat het systeem een jaar geleden werd ingevoerd, werden slechts dertig ondernemers ingeschreven in het register van vervangende ondernemers. Volgens De Morgen zou er overigens zelfs nog niet één keer echt gebruik zijn gemaakt van het systeem. Minister van Zelfstandigen Sabine Laruelle (MR) kondigde al een promotiecampagne aan, maar volgens het Neutraal Syndicaat voor Zelfstandigen (NSZ) wordt het systeem eerst beter zelf bijgestuurd.Het systeem bestaat er op dit moment in dat een zelfstandige die met vakantie gaat of ziek is, zich kan laten vervangen door een andere zelfstandige. "Het idee achter de vervangende ondernemers is erg goed, maar dreigt als concept te verzanden", aldus het NSZ. Volgens het NSZ is het vooral een probleem dat de vervangende ondernemers continu, ook als ze niet aan de slag zijn, onderworpen zijn aan het betalen van sociale bijdragen. Daarnaast moet elke kandidaat-vervanger ook een bijdrage betalen om toe te treden tot het vervangingsregister. (belga/BO)