Havells Sylvania was sinds 2007 in handen van de beursgenoteerde kabel- en elektrogroep Havells India uit Noida. De overnemer is Shanghai Feilo Acoustics Co Limited, een verlichtingsfabrikant op de beurs van Sjanghai. Feilo behoort tot de Chinese Inesa-groep, een overheidsbedrijf in handen van het bestuur van Sjanghai.

"De overname biedt ons vooral nieuw potentieel", reageert Luc Debleser, algemeen directeur van Havells Sylvania in Tienen. "Inesa heeft een heel technologieplatform. Het is niet alleen actief in verlichting en slimme verlichting, maar ook in slimme gebouwen, beveiliging, slimme steden en mobiliteit. Het 'internet der dingen' staat er vrij hoog op de agenda."

Volgens Bloomberg betaalt Feilo omgerekend 186 miljoen euro voor Havells Sylvania Malta, het moederbedrijf van Tienen, en voor het filiaal Havells Exim Hongkong. In die twee bedrijven had Havells over de jaren 136 miljoen euro geïnvesteerd, stelt Bloomberg. Vestigingen in de Verenigde Staten, Brazilië, Chili en Thailand blijven buiten de deal.

De overname wordt eind februari of in elk geval in het eerste kwartaal afgerond, volgens Luc Debleser. Feilo koopt eerst 80 procent van Havells Sylvania Malta. Over drie tot vijf jaar volgt dan de rest.

Havells Sylvania Malta draaide volgens het jongste jaarverslag van Havells tegen break-even aan, of net daaronder. De aandelen van Havells India stegen na de aankondiging van de verkoop.

"Wij hebben een aantal problemen die te maken hebben met onze kleine schaal", zegt Luc Debleser. "Dit is een partner die onze schaalgrootte omhoog kan brengen."

Havells Sylvania was sinds 2007 in handen van de beursgenoteerde kabel- en elektrogroep Havells India uit Noida. De overnemer is Shanghai Feilo Acoustics Co Limited, een verlichtingsfabrikant op de beurs van Sjanghai. Feilo behoort tot de Chinese Inesa-groep, een overheidsbedrijf in handen van het bestuur van Sjanghai. "De overname biedt ons vooral nieuw potentieel", reageert Luc Debleser, algemeen directeur van Havells Sylvania in Tienen. "Inesa heeft een heel technologieplatform. Het is niet alleen actief in verlichting en slimme verlichting, maar ook in slimme gebouwen, beveiliging, slimme steden en mobiliteit. Het 'internet der dingen' staat er vrij hoog op de agenda." Volgens Bloomberg betaalt Feilo omgerekend 186 miljoen euro voor Havells Sylvania Malta, het moederbedrijf van Tienen, en voor het filiaal Havells Exim Hongkong. In die twee bedrijven had Havells over de jaren 136 miljoen euro geïnvesteerd, stelt Bloomberg. Vestigingen in de Verenigde Staten, Brazilië, Chili en Thailand blijven buiten de deal. De overname wordt eind februari of in elk geval in het eerste kwartaal afgerond, volgens Luc Debleser. Feilo koopt eerst 80 procent van Havells Sylvania Malta. Over drie tot vijf jaar volgt dan de rest. Havells Sylvania Malta draaide volgens het jongste jaarverslag van Havells tegen break-even aan, of net daaronder. De aandelen van Havells India stegen na de aankondiging van de verkoop. "Wij hebben een aantal problemen die te maken hebben met onze kleine schaal", zegt Luc Debleser. "Dit is een partner die onze schaalgrootte omhoog kan brengen."