Het milieu-adviesbureau Ecorem presenteert binnenkort een studie over een kunstmatig eiland dat voor de Vlaamse kust overtollige energie van windmolens kan opvangen.

De financiering van circa een half miljoen euro gebeurt door het Milieu Innovatieplatform van de Vlaamse overheid (MIP). De privépartners zijn het Zeebrugse havenbedrijf MBZ en Rent-a-Port (Ackermans & van Haaren, CFE).

"Het grote probleem bij hernieuwbare energie zijn de pieken en dalen in de bevoorrading", zegt Walter Mondt, gedelegeerd bestuurder van Ecorem. "Batterijen kunnen dat niet opvangen. In onze studie gaan we ervan uit dat het teveel aan energie dat wordt geproduceerd door de windmolens voor de kust, wordt gebruikt om water te pompen uit een reservoir op een kunstmatig eiland. Als de energie op een later tijdstip nodig is, zou het instromende water kunnen worden gebruikt om een waterkrachtcentrale aan te drijven."

Zo'n stuwmeer op zee kan worden gebouwd in de buurt van windmolens, of voor de kust van Zeebrugge. Dat past in het kader van de 'Vlaamse baaien', een studie van de baggerbedrijven over een serie kunstmatige eilanden die onze kust verdedigen tegen een hogere zeespiegel. De kostprijs van de 'energie-atol' wordt geschat op meer dan 1 miljard euro.

"Het zou kunnen passen in een vastgoedproject of een jachthaveneiland om de financiering mogelijk te maken", zegt Mondt. "Het klinkt allemaal behoorlijk futuristisch. Maar ooit is er een alternatief nodig voor kernenergie, en dit project kan helpen. Het is trouwens nog nooit in de wereld gebouwd, zodat Vlaanderen het voortouw kan nemen." (H.B.)

Het milieu-adviesbureau Ecorem presenteert binnenkort een studie over een kunstmatig eiland dat voor de Vlaamse kust overtollige energie van windmolens kan opvangen.De financiering van circa een half miljoen euro gebeurt door het Milieu Innovatieplatform van de Vlaamse overheid (MIP). De privépartners zijn het Zeebrugse havenbedrijf MBZ en Rent-a-Port (Ackermans & van Haaren, CFE). "Het grote probleem bij hernieuwbare energie zijn de pieken en dalen in de bevoorrading", zegt Walter Mondt, gedelegeerd bestuurder van Ecorem. "Batterijen kunnen dat niet opvangen. In onze studie gaan we ervan uit dat het teveel aan energie dat wordt geproduceerd door de windmolens voor de kust, wordt gebruikt om water te pompen uit een reservoir op een kunstmatig eiland. Als de energie op een later tijdstip nodig is, zou het instromende water kunnen worden gebruikt om een waterkrachtcentrale aan te drijven." Zo'n stuwmeer op zee kan worden gebouwd in de buurt van windmolens, of voor de kust van Zeebrugge. Dat past in het kader van de 'Vlaamse baaien', een studie van de baggerbedrijven over een serie kunstmatige eilanden die onze kust verdedigen tegen een hogere zeespiegel. De kostprijs van de 'energie-atol' wordt geschat op meer dan 1 miljard euro. "Het zou kunnen passen in een vastgoedproject of een jachthaveneiland om de financiering mogelijk te maken", zegt Mondt. "Het klinkt allemaal behoorlijk futuristisch. Maar ooit is er een alternatief nodig voor kernenergie, en dit project kan helpen. Het is trouwens nog nooit in de wereld gebouwd, zodat Vlaanderen het voortouw kan nemen." (H.B.)