De modeketen Talking French legde onlangs de boeken neer. Eerder dit jaar was sectorgenoot Mexx al gekapseisd. Er zullen er nog meer volgen. Wellicht niet in de komende maanden, maar zeker de volgende jaren. Ten eerste is er een generatiewissel. Om de zoveel tijd valt een aantal modeketens uit de gratie van de consument. Dat kan soms bijzonder snel gaan, de populariteit van Abercrombie & Fitch is in een paar seizoenen geïmplodeerd. Maar dat is een cyclisch verschijnsel.

'Kleinere modeketens kunnen geen gelijke tred houden in het investeren in winkelbeleving en in e-commerce'

Structurele trends zorgen voor een grondige hertekening van het modelandschap. Onafhankelijke boetiekjes, in het bijzonder in de kleinere steden en zonder een min of meer exclusieve collectie, zijn een uitstervend ras. Zij waren als eerste niet opgewassen tegen de consolidatie in de sector. Zoals in de rest van de retail is voldoende schaalgrootte een noodzakelijke voorwaarde geworden om te overleven. Nu beginnen ook de kleinere modeketens, en zeker die met een zwakke balans zoals Talking French, het pleit te verliezen van de grotere ketens. Zij kunnen geen gelijke tred houden in het investeren in winkelbeleving en in e-commerce.

Daarnaast is de markt in sneltempo aan het polariseren door de aanhoudende crisis. Verkopers van exclusieve en dure collecties, en vooral hele goedkope spelers zoals H&M en Primark winnen aan belang. Het middensegment heeft ook het meeste last van het overaanbod aan handelsruimtes. Enkel de toplocaties, met vaak astronomische huurprijzen, renderen nog. Maar dan moet er voortdurend voldoende omzet worden gedraaid, wat voor spelers in het middensegment niet gemakkelijk is. Natuurlijk spelen de hoge loonkosten en andere handicaps kleine lokale spelers parten, maar ook in de rest van Europa maakt de verhevigde concurrentie slachtoffers.

De modeketen Talking French legde onlangs de boeken neer. Eerder dit jaar was sectorgenoot Mexx al gekapseisd. Er zullen er nog meer volgen. Wellicht niet in de komende maanden, maar zeker de volgende jaren. Ten eerste is er een generatiewissel. Om de zoveel tijd valt een aantal modeketens uit de gratie van de consument. Dat kan soms bijzonder snel gaan, de populariteit van Abercrombie & Fitch is in een paar seizoenen geïmplodeerd. Maar dat is een cyclisch verschijnsel. Structurele trends zorgen voor een grondige hertekening van het modelandschap. Onafhankelijke boetiekjes, in het bijzonder in de kleinere steden en zonder een min of meer exclusieve collectie, zijn een uitstervend ras. Zij waren als eerste niet opgewassen tegen de consolidatie in de sector. Zoals in de rest van de retail is voldoende schaalgrootte een noodzakelijke voorwaarde geworden om te overleven. Nu beginnen ook de kleinere modeketens, en zeker die met een zwakke balans zoals Talking French, het pleit te verliezen van de grotere ketens. Zij kunnen geen gelijke tred houden in het investeren in winkelbeleving en in e-commerce. Daarnaast is de markt in sneltempo aan het polariseren door de aanhoudende crisis. Verkopers van exclusieve en dure collecties, en vooral hele goedkope spelers zoals H&M en Primark winnen aan belang. Het middensegment heeft ook het meeste last van het overaanbod aan handelsruimtes. Enkel de toplocaties, met vaak astronomische huurprijzen, renderen nog. Maar dan moet er voortdurend voldoende omzet worden gedraaid, wat voor spelers in het middensegment niet gemakkelijk is. Natuurlijk spelen de hoge loonkosten en andere handicaps kleine lokale spelers parten, maar ook in de rest van Europa maakt de verhevigde concurrentie slachtoffers.