De economische inspectie van de federale overheidsdienst Economie kreeg vorig jaar nog 559 klachten binnen, zo meldt de FOD Economie maandag. Dat is een kwart minder dan in 2014.

"De FOD Economie maakte van de bestrijding van frauduleuze reclameronselaars de voorbije jaren een prioriteit. Die aanpak loont: in 2015 ontvingen we 23 procent minder klachten dan in 2014 en zelfs 59 procent minder dan in 2013", luidt het in een persbericht. In 2014 bleek dat de financiële schade van dergelijke fraude voor ondernemers opliep tot 1 miljard euro voor de Benelux.

Buitensporige tarieven

Frauduleuze reclameronselaars proberen ondernemingen zo ver te krijgen om bijvoorbeeld advertentieruimte te kopen in een onbestaand magazine, of ze smeren een onderneming een meerjarig contract tegen buitensporige tarieven aan voor een dienst die ze niet leveren.

Momenteel waarschuwt de FOD Economie voor Tele Verzeichnis Verlag (TVV), dat opereert onder de naam Centraal Handelsregister. "Van zodra men ingaat op het aanbod van Centraal Handelsregister is men volgens deze reclameronselaar gebonden aan een contract van drie jaar tegen een prijs van 977 euro per jaar. Dit misleidende aanbod wordt bovendien na drie jaar automatisch verlengd", legt de overheidsdienst uit.

De strijd tegen malafide reclameronselaars levert resultaten op. Zo werden vorig jaar enkele reclameronselaars veroordeeld, met straffen die gingen tot 5 jaar effectief. Banken slagen er ook regelmatig in het rekeningnummer van de reclameronselaar te blokkeren.

Een week geleden lanceerde de FOD Economie nog een nieuw meldpunt voor slachtoffers van oplichting, fraude of bedrog.(Belga/NS)

De economische inspectie van de federale overheidsdienst Economie kreeg vorig jaar nog 559 klachten binnen, zo meldt de FOD Economie maandag. Dat is een kwart minder dan in 2014. "De FOD Economie maakte van de bestrijding van frauduleuze reclameronselaars de voorbije jaren een prioriteit. Die aanpak loont: in 2015 ontvingen we 23 procent minder klachten dan in 2014 en zelfs 59 procent minder dan in 2013", luidt het in een persbericht. In 2014 bleek dat de financiële schade van dergelijke fraude voor ondernemers opliep tot 1 miljard euro voor de Benelux. Frauduleuze reclameronselaars proberen ondernemingen zo ver te krijgen om bijvoorbeeld advertentieruimte te kopen in een onbestaand magazine, of ze smeren een onderneming een meerjarig contract tegen buitensporige tarieven aan voor een dienst die ze niet leveren. Momenteel waarschuwt de FOD Economie voor Tele Verzeichnis Verlag (TVV), dat opereert onder de naam Centraal Handelsregister. "Van zodra men ingaat op het aanbod van Centraal Handelsregister is men volgens deze reclameronselaar gebonden aan een contract van drie jaar tegen een prijs van 977 euro per jaar. Dit misleidende aanbod wordt bovendien na drie jaar automatisch verlengd", legt de overheidsdienst uit. De strijd tegen malafide reclameronselaars levert resultaten op. Zo werden vorig jaar enkele reclameronselaars veroordeeld, met straffen die gingen tot 5 jaar effectief. Banken slagen er ook regelmatig in het rekeningnummer van de reclameronselaar te blokkeren. Een week geleden lanceerde de FOD Economie nog een nieuw meldpunt voor slachtoffers van oplichting, fraude of bedrog.(Belga/NS)