Er ging het voorbije halfjaar geen dag voorbij of Dexia zat in het oog van de storm. Vooral de grote blootstelling aan Griekse en Italiaanse overheidsschulden weegt op de bankgroep. Toch vindt Decraene dat die problemen uitvergroot worden: "Als Griekenland, Italië en Spanje over kop gaan, heeft Dexia inderdaad een probleem. Ik ben de eerste om dat toe te geven. Maar dan is Dexia niet alleen, dan heeft de hele financiële wereld een probleem. We kunnen maar beter niet beschrijven in welke situatie iedereen dan terechtkomt."

Dat de schuldencrisis vooral Dexia treft, is volgens Decraene het gevolg van de strategie in de jaren 2000: "Dexia wilde de wereldleider in public finance zijn. Dat betekende dat we overal ter wereld lokale, regionale en federale overheden financierden. Sinds 2008 bouwen we onze portefeuilles af, maar intussen zitten we nog altijd met een belangrijke kredietomloop in landen als Griekenland, Portugal en Italië. Dat is de erfenis uit het verleden, waardoor we meer dan andere banken blootgesteld zijn aan de PIGS-landen."

Volgens Decraene heeft Dexia sinds 2008 niets meer verkeerd gedaan. "We bouwden de balans stelselmatig af, we haalden versneld middelen op lange termijn op,... Maar we zijn van een bancaire in een crisis van de overheidsschulden terechtgekomen."
Toch heeft hij er alle vertrouwen in dat Dexia de crisis overleeft: "In vergelijking met veel andere banken hebben wij een hoge solvabiliteitsratio (wat ook nog eens bleek bij de recente Europese stresstests, nvdr). Wij hebben de capaciteit om een eventueel Grieks drama te absorberen. Financieel-technisch kan Dexia een grote schok aan. Mijn grote zorg is of de mensen dit mentaal aankunnen. Hoe lang blijft hun motivatie intact?"

Patrick Claerhout

Er ging het voorbije halfjaar geen dag voorbij of Dexia zat in het oog van de storm. Vooral de grote blootstelling aan Griekse en Italiaanse overheidsschulden weegt op de bankgroep. Toch vindt Decraene dat die problemen uitvergroot worden: "Als Griekenland, Italië en Spanje over kop gaan, heeft Dexia inderdaad een probleem. Ik ben de eerste om dat toe te geven. Maar dan is Dexia niet alleen, dan heeft de hele financiële wereld een probleem. We kunnen maar beter niet beschrijven in welke situatie iedereen dan terechtkomt." Dat de schuldencrisis vooral Dexia treft, is volgens Decraene het gevolg van de strategie in de jaren 2000: "Dexia wilde de wereldleider in public finance zijn. Dat betekende dat we overal ter wereld lokale, regionale en federale overheden financierden. Sinds 2008 bouwen we onze portefeuilles af, maar intussen zitten we nog altijd met een belangrijke kredietomloop in landen als Griekenland, Portugal en Italië. Dat is de erfenis uit het verleden, waardoor we meer dan andere banken blootgesteld zijn aan de PIGS-landen." Volgens Decraene heeft Dexia sinds 2008 niets meer verkeerd gedaan. "We bouwden de balans stelselmatig af, we haalden versneld middelen op lange termijn op,... Maar we zijn van een bancaire in een crisis van de overheidsschulden terechtgekomen." Toch heeft hij er alle vertrouwen in dat Dexia de crisis overleeft: "In vergelijking met veel andere banken hebben wij een hoge solvabiliteitsratio (wat ook nog eens bleek bij de recente Europese stresstests, nvdr). Wij hebben de capaciteit om een eventueel Grieks drama te absorberen. Financieel-technisch kan Dexia een grote schok aan. Mijn grote zorg is of de mensen dit mentaal aankunnen. Hoe lang blijft hun motivatie intact?" Patrick Claerhout