Staking bij bpost lijkt onafwendbaar: ‘CEO toont weinig empathie’

© belga

De bonden en directie van bpost zitten niet op dezelfde lijn wat de toekomst van het postbedrijf betreft. Een vijfdaagse staking vanaf woensdag 7 november lijkt stilaan onafwendbaar.

Volgens de socialistische vakbond ACOD toont de CEO van bpost Koen Van Gerven ‘weinig empathie’ voor het personeel. ACOD-vakbondsman Jean-Pierre Nyns denkt dat een vijfdaagse staking vanaf 7 november onafwendbaar is. ‘Er is een gebrek aan respect. Dat voel je in alle lagen van het bedrijf. Ook in het management keren mensen bpost heel snel de rug toe’, aldus Nyns.

CEO Van Gerven heeft het personeel toegesproken, wat niet het gewenste effect heeft opgeleverd. Integendeel, blijkt uit de reactie van de vakbond. ‘Hij riep ons op de comfortzone te verlaten, maar niemand werkt hier nog in zijn comfortzone. Wij willen ook een toekomst voor het bedrijf. We bewijzen al tien jaar dat we ons kunnen aanpassen’, luidt de reactie van de vakbondsman. De bonden klagen over een nijpend tekort aan personeel en over de dreiging van nieuwe besparingen.

Hoewel de dreiging van een staking reëel is, wacht de vakbond naar eigen zeggen op een teken van de directie om constructief te onderhandelen. Mochten die onderhandelingen mislukken, dan zijn de bonden van plan om achtereenvolgens 24 uur te staken in de sorteercentra (7 november), bij de posttransporten (8 november), bij de postbodes (9 november), aan de loketten, bij de administratie en de callcentra (12 november) en tot slot bij de pakjesverwerking (13 november). ‘En als het moet, gaan we nog verder’, benadrukt Nyns.

De CEO van bpost is het niet eens met de kritiek van de bonden. ‘De directie en de vakbonden delen dezelfde uitdagingen en we werken hier ook volop aan: ons rekruteringsplan in de knelpuntzones geeft de eerste bemoedigende resultaten’, zegt Van Gerven. De CEO wil met de bonden om de tafel zitten om een duidelijk actieplan af te spreken, ook voor de ‘uitdagingen op lange termijn’.

Van Gerven ontkent dat hij enkel uit is op besparingen. “We moeten het bedrijf aanpassen aan het verhaal van de klant, dit is een verhaal dat veel meer gaat over veranderen dan over besparen. Beide mogen daarin niet verward worden. Ik nodig dus de partners uit om samen deze verandering te realiseren, voor de toekomst van bpost als universele dienstverlener en als bedrijf waar medewerkers zich goed voelen’, verduidelijkt Van Gerven.

Voogdijminister Alexander De Croo (Open Vld) toont op zijn beurt begrip voor de moeilijke situatie van de werknemers, maar hij vraagt bonden en directie om ‘met een positieve en open geest met elkaar rond de tafel te gaan zitten’. ‘De werknemers en directie van bpost zijn daarin elkaars bondgenoten’, aldus De Croo.

Partner Content