Spoorstaking op maandag 30 juni

© belga

De afgelopen dagen was het onduidelijk of er al dan niet een spoorstaking zou komen op maandag 30 juni. Die onduidelijkheid is nu weg.

De socialistische spoorvakbond heeft beslist tot een 24 urenstaking van zondagavond 29 juni tot maandagavond 30 juni. Dat zegt Jean Pierre Goossens, voorzitter van de Vlaamse ACOD Spoor. De actie is onder meer gericht tegen de trage aanwervingspolitiek bij de spoorwegen.

Volgens Goossens besliste zowel de Vlaamse als de Franstalige vleugel van het ACOD Spoor tot staking. De vakbond had de problematiek van de aanwervingen al eerder aangekaart. Er is bij de spoorwegen volgens ACOD nood aan 38.000 voltijdse banen, terwijl er in de praktijk maar zo’n 34.000 voltijdsen aan de slag zijn. Als gevolg kunnen de personeelsleden hun vakantiedagen niet opnemen. ACOD spreekt van een miljoen achterstallige dagen. De aanwervingen gebeuren volgens Goossens te traag, en worden ook niet opgevolgd.

“Als er honderd treinbegeleiders worden aangeworven, en er haken er dertig af tijdens de opleiding, dan zou men onmiddellijk dertig nieuwe aanwervingen moeten doen.” Dat gebeurt nu veel te traag, aldus Goossens. De ACOD-vakbondsman beseft dat de timing, met verschillende muziekfestivals die aan de gang zijn, “ongelukkig” valt. “Maar we moeten een vuist maken. Anders laten we een loopje met ons nemen.”

De kleinere liberale spoorbond VSOA neemt niet deel aan de staking, de christelijke vakbond ACV beslist vrijdag. (Belga/BO)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content