"De onzekerheid voor de zelfstandige agenten is onmenselijk. We zouden willen dat de procedure voor Record Bank wordt versneld", aldus Albert Verlinden van de Beroepsvereniging voor Zelfstandige Bemiddelaars (BZB).

De BZB is niet formeel bij het sociaal overleg betrokken, maar wordt wel geconsulteerd. "Af en toe wordt er ook rekening gehouden met onze opmerkingen", geeft Verlinden toe, "maar echte onderhandelingen zijn dat niet."

ING kondigde eind vorig jaar aan dat het Record Bank gaat overnemen. Het merk zal verdwijnen en het totale aantal bankkantoren wordt gehalveerd (van 1.250 naar 600). Voor heel wat zelfstandige agenten betekent dat einde contract, maar de afwikkeling kan nog maanden op zich laten wachten. "Onmenselijk", oordeelt BZB. Die verwijt de directie van ING om haar plannen veel te snel naar de buitenwereld te hebben gecommuniceerd.

Versnelling procedure

De beroepsvereniging hoopt nu, via overleg met de directie van Record Bank, te bekomen dat de procedure wordt versneld. Maar evident is dat niet, want zolang de procedure-Renault loopt is de herstructurering in principe "een intentie".

De beroepsvereniging hoopt ook nog altijd dat de wet kan worden gewijzigd zodat, al is het maar voor de toekomst, zelfstandige handelsagenten eveneens onder de procedure-Renault zouden vallen. "Zij hebben immers een exclusiviteitscontract met de bank ondertekend, en worden feitelijk harder getroffen dan het statutaire personeel, want zij draaiden ook op voor de investeringen aan het bankkantoor." En ook de uitwinningsvergoeding bij het stopzetten van het contract met de handelsagent zou volgens de BZB best aangepast worden. "Nu worden ook nog de kwakkeljaren sinds de aankondiging van de herstructurering mee in rekening gebracht."

Volgende week staat nog een overleg met minister Willy Borsus op de agenda, om de situatie van de zelfstandige agenten te bespreken, aldus Verlinden.

"De onzekerheid voor de zelfstandige agenten is onmenselijk. We zouden willen dat de procedure voor Record Bank wordt versneld", aldus Albert Verlinden van de Beroepsvereniging voor Zelfstandige Bemiddelaars (BZB). De BZB is niet formeel bij het sociaal overleg betrokken, maar wordt wel geconsulteerd. "Af en toe wordt er ook rekening gehouden met onze opmerkingen", geeft Verlinden toe, "maar echte onderhandelingen zijn dat niet." ING kondigde eind vorig jaar aan dat het Record Bank gaat overnemen. Het merk zal verdwijnen en het totale aantal bankkantoren wordt gehalveerd (van 1.250 naar 600). Voor heel wat zelfstandige agenten betekent dat einde contract, maar de afwikkeling kan nog maanden op zich laten wachten. "Onmenselijk", oordeelt BZB. Die verwijt de directie van ING om haar plannen veel te snel naar de buitenwereld te hebben gecommuniceerd. De beroepsvereniging hoopt nu, via overleg met de directie van Record Bank, te bekomen dat de procedure wordt versneld. Maar evident is dat niet, want zolang de procedure-Renault loopt is de herstructurering in principe "een intentie". De beroepsvereniging hoopt ook nog altijd dat de wet kan worden gewijzigd zodat, al is het maar voor de toekomst, zelfstandige handelsagenten eveneens onder de procedure-Renault zouden vallen. "Zij hebben immers een exclusiviteitscontract met de bank ondertekend, en worden feitelijk harder getroffen dan het statutaire personeel, want zij draaiden ook op voor de investeringen aan het bankkantoor." En ook de uitwinningsvergoeding bij het stopzetten van het contract met de handelsagent zou volgens de BZB best aangepast worden. "Nu worden ook nog de kwakkeljaren sinds de aankondiging van de herstructurering mee in rekening gebracht." Volgende week staat nog een overleg met minister Willy Borsus op de agenda, om de situatie van de zelfstandige agenten te bespreken, aldus Verlinden.