Zoals de arbeidersvakbonden afgelopen weekend aangekondigd hadden, wordt de staking bij Agfa-Gevaert maandag voortgezet, ondanks het feit dat er niet voldoende stemmen waren om een cao-ontwerp van de sociaal bemiddelaar te verwerpen.

De directie had maandag deurwaarders gestuurd om het recht op werken te garanderen. Onder begeleiding van de politie, die paraat stond met waterkanon nen politiehonden, hebben de deurwaarders geprobeerd de identiteit van enkele stakers vast te stellen, maar dat werd door door andere stakers verhinderd.

De directie van Agfa-Gevaert heeft daarop beslist de deurwaarders te vragen hun opdracht stop te zetten. "Er zal een soort bemiddeling plaatsvinden, we schorsen de activiteiten van de deurwaarders", aldus de woordvoerder van de beeldvormingsgroep. Verwacht wordt dat er in de loop van de dag overleg volgt. Volgens de vakbonden wordt daarvoor een sociaal bemiddelaar vanuit de federale overheidsdienst Werkgelegenheid, Arbeid en Sociaal Overleg in de arm genomen. De directie zelf sprak zich nog niet uit over hoe het nieuwe overleg er zal uitzien.

Intussen houden de vakbonden de stakingsposten verder aan. Een groot deel van de politie, inclusief de sproeiwagen, heeft de site verlaten. Ook bedienden die voor de stakingspiketten stonden te wachten, keren terug naar huis.

De staking bij Agfa-Gevaert is het gevolg van een conflict over een nieuw voorgestelde brugpensioenregeling, die minder gunstig blijkt. Vrijdag bleek na een stemming dat de vereiste tweederdemeerderheid bij de arbeiders om het plan af te keuren net niet werd gehaald. In principe is het voorstel daarmee goedgekeurd, maar de bonden kondigden vrijdag meteen aan voort te staken. (Belga/BO)

Zoals de arbeidersvakbonden afgelopen weekend aangekondigd hadden, wordt de staking bij Agfa-Gevaert maandag voortgezet, ondanks het feit dat er niet voldoende stemmen waren om een cao-ontwerp van de sociaal bemiddelaar te verwerpen. De directie had maandag deurwaarders gestuurd om het recht op werken te garanderen. Onder begeleiding van de politie, die paraat stond met waterkanon nen politiehonden, hebben de deurwaarders geprobeerd de identiteit van enkele stakers vast te stellen, maar dat werd door door andere stakers verhinderd. De directie van Agfa-Gevaert heeft daarop beslist de deurwaarders te vragen hun opdracht stop te zetten. "Er zal een soort bemiddeling plaatsvinden, we schorsen de activiteiten van de deurwaarders", aldus de woordvoerder van de beeldvormingsgroep. Verwacht wordt dat er in de loop van de dag overleg volgt. Volgens de vakbonden wordt daarvoor een sociaal bemiddelaar vanuit de federale overheidsdienst Werkgelegenheid, Arbeid en Sociaal Overleg in de arm genomen. De directie zelf sprak zich nog niet uit over hoe het nieuwe overleg er zal uitzien. Intussen houden de vakbonden de stakingsposten verder aan. Een groot deel van de politie, inclusief de sproeiwagen, heeft de site verlaten. Ook bedienden die voor de stakingspiketten stonden te wachten, keren terug naar huis. De staking bij Agfa-Gevaert is het gevolg van een conflict over een nieuw voorgestelde brugpensioenregeling, die minder gunstig blijkt. Vrijdag bleek na een stemming dat de vereiste tweederdemeerderheid bij de arbeiders om het plan af te keuren net niet werd gehaald. In principe is het voorstel daarmee goedgekeurd, maar de bonden kondigden vrijdag meteen aan voort te staken. (Belga/BO)