Douwe Egberts

Door de sluiting, die al op 15 september werd bekendgemaakt, verliezen 274 werknemers hun job. Het akkoord, dat voorziet in brugpensioen op 55 jaar, werd woensdagavond goedgekeurd door 80 procent van de betrokken werknemers.

"Er is vooreerst een SWT-regeling (het vroegere brugpensioen) voorzien vanaf de leeftijd van 55 jaar. Als de aanvraag in die zin wordt goedgekeurd komen een 30-tal werknemers hiervoor in aanmerking. Voor de andere werknemers zijn premies voorzien zoals de opzeggingsvergoeding, anciënniteitspremie en dergelijke. In het kader van het eenheidsstatuut met bedienden krijgen arbeiders een ontslagcompensatievergoeding. Er wordt ook een tewerkstellingscel opgericht om snel een nieuwe job te vinden", aldus vakbondssecretaris Luc De Bast (ACV).

Een evenwichtig akkoord

Volgens de vakbondsman gaat het om een evenwichtig akkoord. "Het waren geen gemakkelijke onderhandelingen maar de uiteindelijke premies zijn hoger dan gemiddeld bij herstructureringen in de sector van de voedingsnijverheid". De Bast wijst er bovendien op dat er in het sociaal akkoord ook voor een aantal doelgroepen onder de werknemers zoals deeltijds werkenden, mensen in tijdskrediet en loopbaanonderbreking en interimarbeiders een financiële regeling voorzien is.

Nadat de productie op 13 januari stopgezet is zullen een aantal van de getroffen werknemers nog even aan de slag kunnen blijven om de fabriek volledig stil te leggen. "Er blijven daarnaast nog 190 bedienden aan het werk die niet actief zijn in de productie maar bijvoorbeeld in de verkoop. Zij blijven voorlopig werken op de site in Grimbergen, maar zullen op termijn verhuizen naar een andere plek in de regio. Het is op dit ogenblik nog onduidelijk waar dat zal zijn. Hierover wordt binnenkort een social overleg georganiseerd", aldus de vakbondsman.

AXA Verzekeringen

Ook bij verzekeraar AXA Verzekeringen, waar de directie de volgende twee jaar 650 banen wil schrappen, ligt er een soortgelijk sociaal akkoord op tafel. Zo'n 800 mensen bij AXA komen in aanmerking voor brugpensioen op 55 jaar, waardoor de vakbonden hopen dat er weinig naakte ontslagen zullen moeten worden doorgevoerd. "Maar niet iedereen die in aanmerking komt, zal zomaar mogen vertrekken van de directie", aldus Van Kerrebroeck.

Als er toch naakte ontslagen worden doorgevoerd is er, bovenop de wettelijke ontslagpremie, overeengekomen in een extra premie van 1.750 euro bruto per jaar anciënniteit.

Werkzekerheidsgarantie tot eind 2020

Voor het personeel dat blijft, is er werkzekerheidsgarantie tot eind 2020. De directie wil wel nog sleutelen aan hun loonvoorwaarden. "We hebben hier een onderhandelingskader afgesproken voor 2017, maar zonder resultaatsverbintenis van onze kant", aldus Van Kerrebroeck.

Opmerkelijk: ook bij de herstructurering van Makro werd brugpensioen op 55 jaar aangevraagd en goedgekeurd. Daar kunnen 350 à 375 mensen gebruik van maken.

Door de sluiting, die al op 15 september werd bekendgemaakt, verliezen 274 werknemers hun job. Het akkoord, dat voorziet in brugpensioen op 55 jaar, werd woensdagavond goedgekeurd door 80 procent van de betrokken werknemers. "Er is vooreerst een SWT-regeling (het vroegere brugpensioen) voorzien vanaf de leeftijd van 55 jaar. Als de aanvraag in die zin wordt goedgekeurd komen een 30-tal werknemers hiervoor in aanmerking. Voor de andere werknemers zijn premies voorzien zoals de opzeggingsvergoeding, anciënniteitspremie en dergelijke. In het kader van het eenheidsstatuut met bedienden krijgen arbeiders een ontslagcompensatievergoeding. Er wordt ook een tewerkstellingscel opgericht om snel een nieuwe job te vinden", aldus vakbondssecretaris Luc De Bast (ACV). Volgens de vakbondsman gaat het om een evenwichtig akkoord. "Het waren geen gemakkelijke onderhandelingen maar de uiteindelijke premies zijn hoger dan gemiddeld bij herstructureringen in de sector van de voedingsnijverheid". De Bast wijst er bovendien op dat er in het sociaal akkoord ook voor een aantal doelgroepen onder de werknemers zoals deeltijds werkenden, mensen in tijdskrediet en loopbaanonderbreking en interimarbeiders een financiële regeling voorzien is. Nadat de productie op 13 januari stopgezet is zullen een aantal van de getroffen werknemers nog even aan de slag kunnen blijven om de fabriek volledig stil te leggen. "Er blijven daarnaast nog 190 bedienden aan het werk die niet actief zijn in de productie maar bijvoorbeeld in de verkoop. Zij blijven voorlopig werken op de site in Grimbergen, maar zullen op termijn verhuizen naar een andere plek in de regio. Het is op dit ogenblik nog onduidelijk waar dat zal zijn. Hierover wordt binnenkort een social overleg georganiseerd", aldus de vakbondsman. Ook bij verzekeraar AXA Verzekeringen, waar de directie de volgende twee jaar 650 banen wil schrappen, ligt er een soortgelijk sociaal akkoord op tafel. Zo'n 800 mensen bij AXA komen in aanmerking voor brugpensioen op 55 jaar, waardoor de vakbonden hopen dat er weinig naakte ontslagen zullen moeten worden doorgevoerd. "Maar niet iedereen die in aanmerking komt, zal zomaar mogen vertrekken van de directie", aldus Van Kerrebroeck. Als er toch naakte ontslagen worden doorgevoerd is er, bovenop de wettelijke ontslagpremie, overeengekomen in een extra premie van 1.750 euro bruto per jaar anciënniteit. Voor het personeel dat blijft, is er werkzekerheidsgarantie tot eind 2020. De directie wil wel nog sleutelen aan hun loonvoorwaarden. "We hebben hier een onderhandelingskader afgesproken voor 2017, maar zonder resultaatsverbintenis van onze kant", aldus Van Kerrebroeck. Opmerkelijk: ook bij de herstructurering van Makro werd brugpensioen op 55 jaar aangevraagd en goedgekeurd. Daar kunnen 350 à 375 mensen gebruik van maken.