Sluiting Europese fabrieken kost Ford 1,2 miljard dollar

© belga

In een officieel beursdocument raamt de Amerikaanse autoreus Ford de kosten voor de sluiting van de fabrieken in Genk, Southampton en Dagenham op 1,2 miljard dollar. Dat is omgerekend ongeveer 900 miljoen euro.

In een officieel beursdocument raamt de Amerikaanse autoreus Ford de kosten voor de sluiting van de fabrieken in Genk, Southampton en Dagenham op 1,2 miljard dollar. Dat is omgerekend ongeveer 900 miljoen euro.

De bekendmaking door Ford lijkt veeleer op een bekentenis, want een eerdere raming van een beursanalist – van 1,1 miljard dollar – werd enkele maanden geleden door Ford nog als ‘speculatief’ omschreven.

In het persbericht dat Ford Motor Company vanuit Dearborn (VS) heeft verstuurd, staat dat er in het tweede kwartaal van dit jaar 419 miljoen dollar (317 miljoen euro) werd vrijgemaakt om het sociaal plan te betalen van de werknemers in Genk, en in de plants in Groot-Brittannië.

Voor het hele jaar 2013 zou dat bedrag oplopen tot 800 miljoen dollar (605 miljoen euro), en tegen eind 2014 tot 1,2 miljard dollar (900 miljoen euro).

De herstructureringskosten liggen veel hoger dan de raming van vier maanden geleden, toen Ford rekening hield met 750 miljoen dollar onkosten.

Nochtans had een beursanalist bij de aankondiging van de sluiting in oktober 2012 enkele sommen gemaakt en de kosten voor het moederbedrijf op 1,1 miljard dollar geraamd. Ford wees die prognose toen resoluut van de hand, aangezien het sociaal plan voor alle medewerkers op dat moment nog niet volledig rond was.

In het document dat Ford vandaag vrijgeeft, staat vermeld dat het geld bestemd is om te delokaliseren en zo efficiënter te kunnen produceren. De Britse vestigingen gaan deze week al dicht, Ford Genk blijft – zoals eerder al bekend – produceren tot eind 2014.

In het tweede kwartaal van dit jaar is de tweede grootste automaker van de VS erin geslaagd de verkoop in Europa op te krikken en de verliezen te verkleinen. Ford rekent voor de Europese markt op een verlies voor belastingen van 1,8 miljard dollar dit jaar. In eerdere prognoses werd gemikt op 2 miljard dollar verlies. Ford blijft bij zijn plannen om weer winstgevend te zijn in Europa tegen halfweg dit decennium.

De autoreus zag de totale groepsomzet het tweede kwartaal stijgen met 14 procent tot 38,1 miljard dollar. De totale winst steeg met 19 procent tot 1,2 miljard dollar. Ford verwacht nu dat de winst voor belastingen dit jaar gelijk of hoger zal uitvallen dan de 8 miljard dollar van vorig jaar. (Belga/BO)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content