Opel-dealers passen in alle stilte de software van Zafira's aan die te veel stikstofoxides uitstoten. De reden voor de upgrade werd voor de Zafira-eigenaars verborgen gehouden. Dat meldt Het Journaal (VRT) maandag op basis van eigen onderzoek.

De twee auto's in kwestie overschreden de Europese norm respectievelijk vijf en zelfs negen keer. De uitstoot daalde duidelijk na een update bij de dealer. Het gaat om de Zafira Tourer 2014 met een 1.6-dieselmotor.

Opel ontkent

In een reactie op het bericht van de VRT verwerpt Opel evenwel 'met klem de aantijging van de dat Opel-dealers de software aanpassen in de Zafira Tourer met 1.6-dieselmotor waardoor de emissiewaarden van deze voertuigen wijzigen'.

"De vermelde technische aanpassing 15-P-044 heeft niets te maken met het aanpassen van emissieniveaus. Ook werd geen enkele andere terugroepactie gelanceerd in 2015 om betere emissiewaarden te realiseren", klinkt het.

Volgens de woordvoerder van Opel Belgium heeft die update te maken met het motormanagement en dient die ter voorkoming dat de motor nodeloos in noodloop gaat. Opel Belgium benadrukt dat het testen van emissies bij voertuigen "een zeer complexe aangelegenheid" is. "De gegevens die door 'Emissions Analytics' zijn gecommuniceerd, geven ons onvoldoende informatie om de resultaten te analyseren, bijvoorbeeld over de manier waarop de NEDC-(New European Driving Cycle) en de RDE-testen (Real Driving Emissions) zijn uitgevoerd. We hebben ook meer informatie nodig over de historiek van de geteste voertuigen. 'Emissions Analytics' waarschuwt zelf dat hun testen kunnen afwijken van het protocol van de officiële testprocedures", aldus Opel.

De autobouwer benadrukt ook opnieuw dat 'de door GM ontwikkelde software geen functies bevat die detecteren of een voertuig een emissietestcyclus ondergaat'.

Groen reageert

Groen-parlementsleden Anne Dedry (Kamer) en Hermes Sanctorum (Vlaams Parlement) hekelen maandag het gebrek aan actie van de Vlaamse en federale regering, nu 'na Volkswagen en Renault ook Opel in opspraak komt'.

Groen herinnert er aan dat op 16 oktober Vlaams minister van Leefmilieu Joke Schauvliege (CD&V) een onderzoek aankondigde naar het gesjoemel bij Volkswagen. "We zijn nu drie maanden verder. Maar is er nog geen enkel resultaat van het onderzoek dat Schauvliege beloofde. Terwijl het schadelijke effect op het klimaat en de gezondheid voldoende duidelijk is. Tijd om echt maatregelen te nemen en een diepgaand onderzoek te doen naar de verschillende autofabrikanten", aldus Sanctorum.

Groen eist een grootschalig onderzoek van de regering, en indien er fraude wordt geconstateerd, een klacht tegen de autoconstructeurs die in de fout gaan. (Belga/BO)

Opel-dealers passen in alle stilte de software van Zafira's aan die te veel stikstofoxides uitstoten. De reden voor de upgrade werd voor de Zafira-eigenaars verborgen gehouden. Dat meldt Het Journaal (VRT) maandag op basis van eigen onderzoek.De twee auto's in kwestie overschreden de Europese norm respectievelijk vijf en zelfs negen keer. De uitstoot daalde duidelijk na een update bij de dealer. Het gaat om de Zafira Tourer 2014 met een 1.6-dieselmotor. In een reactie op het bericht van de VRT verwerpt Opel evenwel 'met klem de aantijging van de dat Opel-dealers de software aanpassen in de Zafira Tourer met 1.6-dieselmotor waardoor de emissiewaarden van deze voertuigen wijzigen'. "De vermelde technische aanpassing 15-P-044 heeft niets te maken met het aanpassen van emissieniveaus. Ook werd geen enkele andere terugroepactie gelanceerd in 2015 om betere emissiewaarden te realiseren", klinkt het. Volgens de woordvoerder van Opel Belgium heeft die update te maken met het motormanagement en dient die ter voorkoming dat de motor nodeloos in noodloop gaat. Opel Belgium benadrukt dat het testen van emissies bij voertuigen "een zeer complexe aangelegenheid" is. "De gegevens die door 'Emissions Analytics' zijn gecommuniceerd, geven ons onvoldoende informatie om de resultaten te analyseren, bijvoorbeeld over de manier waarop de NEDC-(New European Driving Cycle) en de RDE-testen (Real Driving Emissions) zijn uitgevoerd. We hebben ook meer informatie nodig over de historiek van de geteste voertuigen. 'Emissions Analytics' waarschuwt zelf dat hun testen kunnen afwijken van het protocol van de officiële testprocedures", aldus Opel. De autobouwer benadrukt ook opnieuw dat 'de door GM ontwikkelde software geen functies bevat die detecteren of een voertuig een emissietestcyclus ondergaat'.Groen-parlementsleden Anne Dedry (Kamer) en Hermes Sanctorum (Vlaams Parlement) hekelen maandag het gebrek aan actie van de Vlaamse en federale regering, nu 'na Volkswagen en Renault ook Opel in opspraak komt'. Groen herinnert er aan dat op 16 oktober Vlaams minister van Leefmilieu Joke Schauvliege (CD&V) een onderzoek aankondigde naar het gesjoemel bij Volkswagen. "We zijn nu drie maanden verder. Maar is er nog geen enkel resultaat van het onderzoek dat Schauvliege beloofde. Terwijl het schadelijke effect op het klimaat en de gezondheid voldoende duidelijk is. Tijd om echt maatregelen te nemen en een diepgaand onderzoek te doen naar de verschillende autofabrikanten", aldus Sanctorum.Groen eist een grootschalig onderzoek van de regering, en indien er fraude wordt geconstateerd, een klacht tegen de autoconstructeurs die in de fout gaan. (Belga/BO)