"Dit schandaal raakt aan verschillende domeinen en is erg hinderlijk", zegt Malmström, die de onderhandelingen aan Europese zijde leidt. "Ik heb veel tijd doorgebracht met aan de Amerikanen uitleggen dat we in Europa de meest strikte milieunormen hebben. En nu blijkt dat we niet perfect zijn."

Wereldwijd schandaal

Volkswagen gaf twee weken geleden toe dat het in 11 miljoen voertuigen software heeft geïnstalleerd waarmee de uitstoot van schadelijke stoffen in een testomgeving kon worden gemanipuleerd. Op die manier leken de auto's "groener" dan ze in werkelijkheid waren. Het schandaal barstte los in de Verenigde Staten, om nadien uit te deinen naar de rest van de wereld.

Europa en de Verenigde Staten onderhandelen sinds 2013 over een vrijhandelsakkoord - potentieel het meest uitgebreide ter wereld. Beide kampen zouden de gesprekken willen afronden voor het einde van het mandaat van president Barack Obama volgend jaar, maar de obstakels zijn talrijk, zoals de publieke opinie in bepaalde Europese landen.

Veel discussie bestaat over de wederzijdse bescherming van privé-investeerders. Brussel heeft daarover onlangs een nieuw voorstel op tafel gelegd, maar Malmström verklaarde aan de Duitse krant niet te denken dat de Amerikanen het voor 100 procent zullen aanvaarden. (Belga/NS)

"Dit schandaal raakt aan verschillende domeinen en is erg hinderlijk", zegt Malmström, die de onderhandelingen aan Europese zijde leidt. "Ik heb veel tijd doorgebracht met aan de Amerikanen uitleggen dat we in Europa de meest strikte milieunormen hebben. En nu blijkt dat we niet perfect zijn." Volkswagen gaf twee weken geleden toe dat het in 11 miljoen voertuigen software heeft geïnstalleerd waarmee de uitstoot van schadelijke stoffen in een testomgeving kon worden gemanipuleerd. Op die manier leken de auto's "groener" dan ze in werkelijkheid waren. Het schandaal barstte los in de Verenigde Staten, om nadien uit te deinen naar de rest van de wereld. Europa en de Verenigde Staten onderhandelen sinds 2013 over een vrijhandelsakkoord - potentieel het meest uitgebreide ter wereld. Beide kampen zouden de gesprekken willen afronden voor het einde van het mandaat van president Barack Obama volgend jaar, maar de obstakels zijn talrijk, zoals de publieke opinie in bepaalde Europese landen. Veel discussie bestaat over de wederzijdse bescherming van privé-investeerders. Brussel heeft daarover onlangs een nieuw voorstel op tafel gelegd, maar Malmström verklaarde aan de Duitse krant niet te denken dat de Amerikanen het voor 100 procent zullen aanvaarden. (Belga/NS)