Aanleiding voor het vertrek van Shell uit Antartica is een proefboring die teleurstellende resultaten heeft opgeleverd. Ook de hoge kosten spelen een rol, net als de strenge regels die komen kijken bij olieboringen in het gebied.

Niet rendabel

Volgens Shell is het nu en in de nabije toekomst niet rendabel om door te gaan met de boringen. Shell benadrukte dat tijdens de proefboring wel veilig is gewerkt. Het olieconcern ziet Alaska nog altijd als een strategisch belangrijk gebied. De oliewinning in de regio is omstreden. Volgens milieuorganisaties worden grote risico's genomen. Over de financiële impact deed Shell nog geen concrete mededelingen. Wel kondigde het bedrijf afschrijvingen aan op bezittingen in Alaska. Die staan voor in totaal 3 miljard dollar (2,7 miljard euro) op de balans. Daarnaast staat voor 1,1 miljard dollar aan toekomstige contracten in de boeken. Meer wordt duidelijk bij de presentatie van de derdekwartaalcijfers. Die worden eind oktober bekendgemaakt.

Greenpeace tevreden

Milieuorganisatie Greenpeace reageerde maandag verheugd op het nieuws. "Als Shell definitief stopt met olieboringen bij Alaska, is dat heel goed nieuws en een overwinning voor het milieu", aldus campagneleidster Faiza Oulahsen. "Als dat een beslissing op de lange termijn is, is dat een grote beslissing. Ik ben heel benieuwd of ze zich nu definitief terugtrekken uit het poolgebied", aldus Oulahsen. "Maar het is de vraag of het voor een langere tijd is of alleen voor dit seizoen. Vandaag 28 september was het sowieso al de laatste dag van het boorseizoen." (Belga/BO)

Aanleiding voor het vertrek van Shell uit Antartica is een proefboring die teleurstellende resultaten heeft opgeleverd. Ook de hoge kosten spelen een rol, net als de strenge regels die komen kijken bij olieboringen in het gebied. Volgens Shell is het nu en in de nabije toekomst niet rendabel om door te gaan met de boringen. Shell benadrukte dat tijdens de proefboring wel veilig is gewerkt. Het olieconcern ziet Alaska nog altijd als een strategisch belangrijk gebied. De oliewinning in de regio is omstreden. Volgens milieuorganisaties worden grote risico's genomen. Over de financiële impact deed Shell nog geen concrete mededelingen. Wel kondigde het bedrijf afschrijvingen aan op bezittingen in Alaska. Die staan voor in totaal 3 miljard dollar (2,7 miljard euro) op de balans. Daarnaast staat voor 1,1 miljard dollar aan toekomstige contracten in de boeken. Meer wordt duidelijk bij de presentatie van de derdekwartaalcijfers. Die worden eind oktober bekendgemaakt. Milieuorganisatie Greenpeace reageerde maandag verheugd op het nieuws. "Als Shell definitief stopt met olieboringen bij Alaska, is dat heel goed nieuws en een overwinning voor het milieu", aldus campagneleidster Faiza Oulahsen. "Als dat een beslissing op de lange termijn is, is dat een grote beslissing. Ik ben heel benieuwd of ze zich nu definitief terugtrekken uit het poolgebied", aldus Oulahsen. "Maar het is de vraag of het voor een langere tijd is of alleen voor dit seizoen. Vandaag 28 september was het sowieso al de laatste dag van het boorseizoen." (Belga/BO)