De nieuwe topman van Shell, Ben van Beurden, kondigt een herstructurering aan na tegenvallende winstcijfers.

Shell schrapt zijn omstreden boorprogramma in Alaska voor dit jaar. Dat maakte het energieconcern bekend bij de presentatie van de volledige vierdekwartaal- en jaarcijfers. Een Amerikaanse rechtbank stelde een week geleden dat het ministerie van Binnenlandse Zaken in 2008 onterecht toestemming gaf voor proefboringen in de wateren rond Alaska. 'Dat is een teleurstellende uitkomst', aldus bestuursvoorzitter Ben van Beurden, die niet bereid is in deze context verdere middelen in te zetten in de regio. Shell keerde vorig jaar al niet terug naar Alaska na een rampzalig verlopen boorprogramma in 2012.

Gewijzigde marktomstandigheden

Volgens Van Beurden, die in januari Peter Voser opvolgde als CEO, pakten de marktomstandigheden anders uit dan Shell voorzag. 'Factoren als de verslechterende veiligheidssituatie in Nigeria en vertragingen bij projecten in verscheidene landen hebben de vooruitzichten gewijzigd.'

Shell, dat vorig jaar fors afschreef op schaliegasactiviteiten in de Verenigde Staten, heeft nog altijd last van lage Amerikaanse gasprijzen en zwakke raffinagemarges. 'Het herstructureren van de Noord-Amerikaanse activiteiten en het verhogen van de winstgevendheid daarvan is een bijzonder punt van aandacht', aldus de topman.

Onderdelen afstoten

De cijfers die Shell presenteerde waren ongewijzigd ten opzichte van de winstwaarschuwing. Het bedrijf herhaalde dat het dit jaar en volgend jaar in totaal voor 15 miljard dollar aan onderdelen wil afstoten.

De winst op basis van geschatte actuele voorraadkosten (ccs) exclusief eenmalige posten kwam uit op 2,9 miljard dollar (2,1 miljard euro), een daling van 48 procent ten opzichte van 5,6 miljard dollar een jaar eerder. De nettowinst daalde met 74 procent tot 1,8 miljard dollar.

Shell verhoogt desondanks het dividend over het vierde kwartaal met 5 procent tot 0,45 dollar. Over het eerste kwartaal van dit jaar wil het concern 0,47 dollar per aandeel uitkeren. (Belga/KVDA)

De nieuwe topman van Shell, Ben van Beurden, kondigt een herstructurering aan na tegenvallende winstcijfers. Shell schrapt zijn omstreden boorprogramma in Alaska voor dit jaar. Dat maakte het energieconcern bekend bij de presentatie van de volledige vierdekwartaal- en jaarcijfers. Een Amerikaanse rechtbank stelde een week geleden dat het ministerie van Binnenlandse Zaken in 2008 onterecht toestemming gaf voor proefboringen in de wateren rond Alaska. 'Dat is een teleurstellende uitkomst', aldus bestuursvoorzitter Ben van Beurden, die niet bereid is in deze context verdere middelen in te zetten in de regio. Shell keerde vorig jaar al niet terug naar Alaska na een rampzalig verlopen boorprogramma in 2012. Gewijzigde marktomstandigheden Volgens Van Beurden, die in januari Peter Voser opvolgde als CEO, pakten de marktomstandigheden anders uit dan Shell voorzag. 'Factoren als de verslechterende veiligheidssituatie in Nigeria en vertragingen bij projecten in verscheidene landen hebben de vooruitzichten gewijzigd.' Shell, dat vorig jaar fors afschreef op schaliegasactiviteiten in de Verenigde Staten, heeft nog altijd last van lage Amerikaanse gasprijzen en zwakke raffinagemarges. 'Het herstructureren van de Noord-Amerikaanse activiteiten en het verhogen van de winstgevendheid daarvan is een bijzonder punt van aandacht', aldus de topman. Onderdelen afstoten De cijfers die Shell presenteerde waren ongewijzigd ten opzichte van de winstwaarschuwing. Het bedrijf herhaalde dat het dit jaar en volgend jaar in totaal voor 15 miljard dollar aan onderdelen wil afstoten. De winst op basis van geschatte actuele voorraadkosten (ccs) exclusief eenmalige posten kwam uit op 2,9 miljard dollar (2,1 miljard euro), een daling van 48 procent ten opzichte van 5,6 miljard dollar een jaar eerder. De nettowinst daalde met 74 procent tot 1,8 miljard dollar. Shell verhoogt desondanks het dividend over het vierde kwartaal met 5 procent tot 0,45 dollar. Over het eerste kwartaal van dit jaar wil het concern 0,47 dollar per aandeel uitkeren. (Belga/KVDA)