Het duurzaamheidsrapport van sectorfederatie essenscia werd donderdag voorgesteld in aanwezigheid van minister van Duurzame Ontwikkeling Marie-Christine Marghem (MR).

In België werkt een kwart van alle wetenschappelijke onderzoekers in de chemie en life sciences. Het gaat om 10.000 mensen, of een op de negen medewerkers in de sector.

Volgens essenscia zijn de investeringen in onderzoek en ontwikkeling (R&D) in de chemie en life sciences op tien jaar tijd met 65 procent gestegen. "Die focus op innovatie is goed voor bijna 1 patent, of 1 uitvinding, per dag", klinkt het.

De sector is goed voor twee derde van alle industriële uitgaven in onderzoek en ontwikkeling in België.

"Blijven innoveren is dan ook de meest geschikte manier om de concurrentiepositie van de chemie en life sciences in België te verzekeren", aldus essenscia.

Productie verdubbeld

Sinds 2001 is de productie in de sector verdubbeld, terwijl de uitstoot van de meest voorkomende emissies meer dan gehalveerd is. Volgens de federatie wil de sector blijven streven naar verdere energiebesparingen en de omschakeling naar een koolstofslimme samenleving, "waarin CO2 niet langer een broeikasgas is, maar een waardevolle grondstof".

De sector wil ook een pionier zijn in de circulaire economie, door de recyclagegraad te verhogen, te dematerialiseren en op zoek te gaan naar hernieuwbare chemicaliën.

Minister Marghem benadrukte donderdag dat de sector een steunpilaar is van de Belgische economie en een 'medestander in het streven naar een duurzame toekomst'.

Ze beklemtoonde ook het belang van de werknemers in de sector. "Want investeren in innovatie is zinloos zonder investeringen in human capital."

Het duurzaamheidsrapport van sectorfederatie essenscia werd donderdag voorgesteld in aanwezigheid van minister van Duurzame Ontwikkeling Marie-Christine Marghem (MR). In België werkt een kwart van alle wetenschappelijke onderzoekers in de chemie en life sciences. Het gaat om 10.000 mensen, of een op de negen medewerkers in de sector.Volgens essenscia zijn de investeringen in onderzoek en ontwikkeling (R&D) in de chemie en life sciences op tien jaar tijd met 65 procent gestegen. "Die focus op innovatie is goed voor bijna 1 patent, of 1 uitvinding, per dag", klinkt het. De sector is goed voor twee derde van alle industriële uitgaven in onderzoek en ontwikkeling in België. "Blijven innoveren is dan ook de meest geschikte manier om de concurrentiepositie van de chemie en life sciences in België te verzekeren", aldus essenscia. Sinds 2001 is de productie in de sector verdubbeld, terwijl de uitstoot van de meest voorkomende emissies meer dan gehalveerd is. Volgens de federatie wil de sector blijven streven naar verdere energiebesparingen en de omschakeling naar een koolstofslimme samenleving, "waarin CO2 niet langer een broeikasgas is, maar een waardevolle grondstof". De sector wil ook een pionier zijn in de circulaire economie, door de recyclagegraad te verhogen, te dematerialiseren en op zoek te gaan naar hernieuwbare chemicaliën. Minister Marghem benadrukte donderdag dat de sector een steunpilaar is van de Belgische economie en een 'medestander in het streven naar een duurzame toekomst'. Ze beklemtoonde ook het belang van de werknemers in de sector. "Want investeren in innovatie is zinloos zonder investeringen in human capital."