Sinds 1 juli 2010 is een wet van kracht, waardoor transporten op gewestwegen niet meer begeleid worden door de federale politie. Die begeleiding moet nu gebeuren door de sector zelf. Heavy International Services zal een deel van zijn personeel nu omschakelen tot veiligheidsagenten. Er moet dus meer en duurder personeel worden ingezet.

Rombouts, wiens bedrijf in 2009 27 miljoen omzet haalde en 7000 transporten verzorgde, ziet het als volgt: "Nu al bespelen de Nederlandse concurrenten onze klanten met het argument dat we de duurste in Europa zijn geworden. De wet is overigens een louter Belgisch initiatief. Het was de bedoeling dat de nieuwe normen vanaf oktober zouden gelden, maar België heeft als Europese voorzitter de politieagenten nodig ter begeleiding van de politici en diplomaten. Belgische prestige kost onze sector en de logistiek nu al jobs."

Bovendien moeten de bedrijven die het transport begeleiden over minstens drie (uiteraard bemande) wagens beschikken. "Ik zie heel wat zelfstandige collega's ermee kappen", stelt Rombouts vast. "Op termijn zullen we dus aan omzet winnen omdat de grote ondernemingen hun plaats innemen. Maar de economie in zijn geheel zal eraan verliezen."

De sector kreeg ook een reeks nieuwe verplichtingen. Zo moeten begeleiders vanaf 21 juli over een vergunning als verkeerscoördinator beschikken. "Alleen bestaat die opleiding nog niet", aldus Rombouts: "Bovendien maak ik me zorgen over onze veiligheid. De aanwezigheid van de politie maant andere bestuurders aan te kalmte als we hen hinderen. En ik weet niet hoe onze mensen met enig gezag het verkeer zullen regelen in bepaalde moeilijke wijken. Onze gele vestjes maken weinig indruk als er geen blauw uniform in de buurt is."

H.B.

Sinds 1 juli 2010 is een wet van kracht, waardoor transporten op gewestwegen niet meer begeleid worden door de federale politie. Die begeleiding moet nu gebeuren door de sector zelf. Heavy International Services zal een deel van zijn personeel nu omschakelen tot veiligheidsagenten. Er moet dus meer en duurder personeel worden ingezet. Rombouts, wiens bedrijf in 2009 27 miljoen omzet haalde en 7000 transporten verzorgde, ziet het als volgt: "Nu al bespelen de Nederlandse concurrenten onze klanten met het argument dat we de duurste in Europa zijn geworden. De wet is overigens een louter Belgisch initiatief. Het was de bedoeling dat de nieuwe normen vanaf oktober zouden gelden, maar België heeft als Europese voorzitter de politieagenten nodig ter begeleiding van de politici en diplomaten. Belgische prestige kost onze sector en de logistiek nu al jobs." Bovendien moeten de bedrijven die het transport begeleiden over minstens drie (uiteraard bemande) wagens beschikken. "Ik zie heel wat zelfstandige collega's ermee kappen", stelt Rombouts vast. "Op termijn zullen we dus aan omzet winnen omdat de grote ondernemingen hun plaats innemen. Maar de economie in zijn geheel zal eraan verliezen." De sector kreeg ook een reeks nieuwe verplichtingen. Zo moeten begeleiders vanaf 21 juli over een vergunning als verkeerscoördinator beschikken. "Alleen bestaat die opleiding nog niet", aldus Rombouts: "Bovendien maak ik me zorgen over onze veiligheid. De aanwezigheid van de politie maant andere bestuurders aan te kalmte als we hen hinderen. En ik weet niet hoe onze mensen met enig gezag het verkeer zullen regelen in bepaalde moeilijke wijken. Onze gele vestjes maken weinig indruk als er geen blauw uniform in de buurt is." H.B.