"Het label wordt uitgereikt voor operaties op het openbaar domein, zoals in trein- en metrostations, vlieghavens of villawijken", zegt Luc Adriaenssens, voorzitter van de Commissie Bewaking BVBO. "De organisatie wil voorbereid zijn als publieke veiligheidsopdrachten worden geprivatiseerd of als privébewakingsfirma's een grotere rol kunnen spelen, zoals het transport van gevangenen, enkelbandtoezicht, het beheer van onbemande flitspalen en publieke camera's, en het beheer van gevangenissen."

De bouw van die laatste, het beheer en de 'hotelfunctie" worden in een aantal nieuwe complexen uitbesteed, maar de bewaking gebeurt nog door ambtenaren. BVBO lobbiet al lang voor een uitbesteding van de niet-kerntaken (bewaking aan de toegangspoort, bijvoorbeeld). Maar niet tegen elke prijs.

"Het label kan bijvoorbeeld noodzakelijk worden als extra kwaliteitseis bij openbare aanbestedingen, om te vermijden dat voor delicate opdrachten op het openbaar domein - ik denk ook aan het toezicht in metrostations - enkel het prijskaartje zou spelen", zegt Adriaenssens.

H.B.

"Het label wordt uitgereikt voor operaties op het openbaar domein, zoals in trein- en metrostations, vlieghavens of villawijken", zegt Luc Adriaenssens, voorzitter van de Commissie Bewaking BVBO. "De organisatie wil voorbereid zijn als publieke veiligheidsopdrachten worden geprivatiseerd of als privébewakingsfirma's een grotere rol kunnen spelen, zoals het transport van gevangenen, enkelbandtoezicht, het beheer van onbemande flitspalen en publieke camera's, en het beheer van gevangenissen." De bouw van die laatste, het beheer en de 'hotelfunctie" worden in een aantal nieuwe complexen uitbesteed, maar de bewaking gebeurt nog door ambtenaren. BVBO lobbiet al lang voor een uitbesteding van de niet-kerntaken (bewaking aan de toegangspoort, bijvoorbeeld). Maar niet tegen elke prijs. "Het label kan bijvoorbeeld noodzakelijk worden als extra kwaliteitseis bij openbare aanbestedingen, om te vermijden dat voor delicate opdrachten op het openbaar domein - ik denk ook aan het toezicht in metrostations - enkel het prijskaartje zou spelen", zegt Adriaenssens. H.B.