De Franse groep Saint-Gobain, de grootste leverancier van bouwmaterialen in Europa, heeft een vijandig bod van 2,3 miljard euro uitgebracht om de controle te verwerven over Sika, een Zwitserse producent van bouwchemische producten. Het Sika-management, dat niet bij de deal betrokken was, dreigt met opstappen.

Saint-Gobain heeft een akkoord met de familie-Burkard, die verwant is met Sika-oprichter Kaspar Winkler, over de overname van haar belang van 16,1 procent in Sika. Dat belang komt wel overeen met 52,4 procent van de stemrechten. De Fransen lieten al weten dat ze niet van plan zijn te bieden op de resterende aandelen.

Het management van Sika, dat op geen enkel moment geconsulteerd werd, zegt de industriële logica van de transactie niet in te zien. Het ziet ook geen uitgebreide synergiemogelijkheden en dreigt ermee op te stappen indien de transactie afgerond wordt.

Volgens Saint-Gobain zou de operatie 100 miljoen euro aan synergieën creëren in 2017. Het hoopt het proces in de tweede helft van 2015 af te ronden.

Het aandeel Sika zakte maandagochtend met meer dan 15 procent, dat van Saint-Gobain daalde ruim 4 procent.

Sika heeft in België vestigingen in Evere en Nazareth. De Zwitserse onderneming realiseerde in 2013 met ongeveer 16.000 werknemers een omzet van ongeveer 4,3 miljard euro.

Saint-Gobain kondigde tegelijkertijd aan op zoek te gaan naar een overnemer voor zijn glasverpakkingseenheid Verallia. Die stelt ongeveer 10.000 mensen tewerk en is goed voor een omzet van 2,4 miljard euro. (Belga/NS)

De Franse groep Saint-Gobain, de grootste leverancier van bouwmaterialen in Europa, heeft een vijandig bod van 2,3 miljard euro uitgebracht om de controle te verwerven over Sika, een Zwitserse producent van bouwchemische producten. Het Sika-management, dat niet bij de deal betrokken was, dreigt met opstappen.Saint-Gobain heeft een akkoord met de familie-Burkard, die verwant is met Sika-oprichter Kaspar Winkler, over de overname van haar belang van 16,1 procent in Sika. Dat belang komt wel overeen met 52,4 procent van de stemrechten. De Fransen lieten al weten dat ze niet van plan zijn te bieden op de resterende aandelen. Het management van Sika, dat op geen enkel moment geconsulteerd werd, zegt de industriële logica van de transactie niet in te zien. Het ziet ook geen uitgebreide synergiemogelijkheden en dreigt ermee op te stappen indien de transactie afgerond wordt. Volgens Saint-Gobain zou de operatie 100 miljoen euro aan synergieën creëren in 2017. Het hoopt het proces in de tweede helft van 2015 af te ronden. Het aandeel Sika zakte maandagochtend met meer dan 15 procent, dat van Saint-Gobain daalde ruim 4 procent. Sika heeft in België vestigingen in Evere en Nazareth. De Zwitserse onderneming realiseerde in 2013 met ongeveer 16.000 werknemers een omzet van ongeveer 4,3 miljard euro. Saint-Gobain kondigde tegelijkertijd aan op zoek te gaan naar een overnemer voor zijn glasverpakkingseenheid Verallia. Die stelt ongeveer 10.000 mensen tewerk en is goed voor een omzet van 2,4 miljard euro. (Belga/NS)