De biergroep met Zuid-Afrikaanse roots dingt op zijn beurt naar de gunst van de aandeelhouders, nadat AB InBev-CEO Carlos Brito zich tot diezelfde aandeelhouders had gericht met de boodschap om niet passief toe te kijken als ze zich in in het overnamevoorstel van AB InBev kunnen vinden.

De jaarlijkse besparingen die SABMiller aankondigt, moeten in 2020 meer dan 1 miljard pond (ruim 1,3 miljard euro) bedragen, terwijl voor 2018 aanvankelijk op een bezuiniging was gemikt van 500 miljoen pond. In het boekjaar dat in maart volgend jaar afloopt, moeten de kosten met ruim 430 miljoen pond omlaag. Er wordt geknipt in distributie en inkoop.

Overnamebod verworpen

SABMiller verwierp eerder deze week een overnamebod van zowat 68 miljard pond (95 miljard euro) van AB InBev omdat dat veel te laag zou zijn. 'Een substantiële onderwaardering', luidde het. SABMiller heeft merken als Pilsner Urquell, Grolsch, Foster's en Miller in de portefeuille.

Offensief van Brito

Donderdag richtte Brito zich via een persbericht tot de aandeelhouders van SABMiller. Hij wees hen op de omvang van het bod en riep op de raad van bestuur aan te spreken indien ze vinden dat er onderhandeld moet worden en het bestuur het overnamespel niet mag 'dwarsbomen'. "Hoe lang zal het duren vooraleer aandeelhouders een waarde zien van meer dan 42 pond zonder bod van AB InBev", dixit Brito.

Deadline op 14 oktober

Het Brits-Zuid-Afrikaanse SABMiller verwierp twee eerdere biedingen en zette tot nu toe de hakken in het zand tegen het overnamegeweld van de Belgisch-Braziliaanse brouwer, op uitzondering van de grootste aandeelhouder, Altria. Waar bij het bod voorzitter Jan du Plessis de tegenstand verwoordde, wordt nu SABMiller-CEO Alan Clark geciteerd. Hij wijst de aandeelhouders erop dat met de nieuwe besparingen 'overlappingen blijven weggewerkt worden', 'expertise onder een dak gebracht wordt', bijvoorbeeld op aankoopvlak, en er een verdere standaardisering van processen is. De deadline voor een formeel bod, gezien de Londense beursregels waar SABMiller noteert, ligt op komende woensdag 14 oktober om 17 uur. (Belga/BO)

De biergroep met Zuid-Afrikaanse roots dingt op zijn beurt naar de gunst van de aandeelhouders, nadat AB InBev-CEO Carlos Brito zich tot diezelfde aandeelhouders had gericht met de boodschap om niet passief toe te kijken als ze zich in in het overnamevoorstel van AB InBev kunnen vinden. De jaarlijkse besparingen die SABMiller aankondigt, moeten in 2020 meer dan 1 miljard pond (ruim 1,3 miljard euro) bedragen, terwijl voor 2018 aanvankelijk op een bezuiniging was gemikt van 500 miljoen pond. In het boekjaar dat in maart volgend jaar afloopt, moeten de kosten met ruim 430 miljoen pond omlaag. Er wordt geknipt in distributie en inkoop. SABMiller verwierp eerder deze week een overnamebod van zowat 68 miljard pond (95 miljard euro) van AB InBev omdat dat veel te laag zou zijn. 'Een substantiële onderwaardering', luidde het. SABMiller heeft merken als Pilsner Urquell, Grolsch, Foster's en Miller in de portefeuille. Donderdag richtte Brito zich via een persbericht tot de aandeelhouders van SABMiller. Hij wees hen op de omvang van het bod en riep op de raad van bestuur aan te spreken indien ze vinden dat er onderhandeld moet worden en het bestuur het overnamespel niet mag 'dwarsbomen'. "Hoe lang zal het duren vooraleer aandeelhouders een waarde zien van meer dan 42 pond zonder bod van AB InBev", dixit Brito. Het Brits-Zuid-Afrikaanse SABMiller verwierp twee eerdere biedingen en zette tot nu toe de hakken in het zand tegen het overnamegeweld van de Belgisch-Braziliaanse brouwer, op uitzondering van de grootste aandeelhouder, Altria. Waar bij het bod voorzitter Jan du Plessis de tegenstand verwoordde, wordt nu SABMiller-CEO Alan Clark geciteerd. Hij wijst de aandeelhouders erop dat met de nieuwe besparingen 'overlappingen blijven weggewerkt worden', 'expertise onder een dak gebracht wordt', bijvoorbeeld op aankoopvlak, en er een verdere standaardisering van processen is. De deadline voor een formeel bod, gezien de Londense beursregels waar SABMiller noteert, ligt op komende woensdag 14 oktober om 17 uur. (Belga/BO)