De hoofdfabriek van Saab in het Zweedse Trollhättan wordt in augustus weer opgestart. Dan wil de nieuwe eigenaar, het consortium National Electric Vehicle Sweden (NEVS), beginnen met de productie van het model 9-3.

NEVS wil zich profileren als maker van elektrische auto's bestemd voor de Chinese markt. Het doel is om tegen 2016 per jaar 120.000 wagens te produceren.

Dat meldt het financiële persagentschap Bloomberg, dat een brief van Saab aan toeleveranciers van onderdelen in handen kreeg.

Failliet

Saab, destijds eigendom van investeerder Victor Muller, ging in 2011 failliet. De autofabrikant was er op eigen kracht niet in geslaagd om de productie op gang te brengen en investeringen door Chinese partners werden gedwarsboomd door voormalig eigenaar en aandeelhouder General Motors.

Na het faillissement werd het bedrijf doorverkocht aan NEVS, een internationaal consortium van Chinese, Zweedse en Japanse investeerders. NEVS kocht vorig jaar de belangrijkste activa van Saab Automobile en dochters Saab Automobile Powertrain en Saab Automobile Tools.

Werkloos

In Trollhättan werkten vroeger 3.400 mensen voor Saab - dat kwam overeen met 7 procent van de lokale bevolking. Inmiddels is bijna 40 procent van de jongeren er werkloos.

De hoofdfabriek van Saab in het Zweedse Trollhättan wordt in augustus weer opgestart. Dan wil de nieuwe eigenaar, het consortium National Electric Vehicle Sweden (NEVS), beginnen met de productie van het model 9-3. NEVS wil zich profileren als maker van elektrische auto's bestemd voor de Chinese markt. Het doel is om tegen 2016 per jaar 120.000 wagens te produceren. Dat meldt het financiële persagentschap Bloomberg, dat een brief van Saab aan toeleveranciers van onderdelen in handen kreeg. Failliet Saab, destijds eigendom van investeerder Victor Muller, ging in 2011 failliet. De autofabrikant was er op eigen kracht niet in geslaagd om de productie op gang te brengen en investeringen door Chinese partners werden gedwarsboomd door voormalig eigenaar en aandeelhouder General Motors. Na het faillissement werd het bedrijf doorverkocht aan NEVS, een internationaal consortium van Chinese, Zweedse en Japanse investeerders. NEVS kocht vorig jaar de belangrijkste activa van Saab Automobile en dochters Saab Automobile Powertrain en Saab Automobile Tools. Werkloos In Trollhättan werkten vroeger 3.400 mensen voor Saab - dat kwam overeen met 7 procent van de lokale bevolking. Inmiddels is bijna 40 procent van de jongeren er werkloos.