Ryanair-topman O’Leary: ‘Laat ze maar staken’

Ryanair-topman O'Leary © belga

‘Als ze willen staken, dat ze dan maar staken. Maar wij zullen geen toegevingen doen onder dreiging van een staking.’ Dat heeft Michael O’Leary, de topman van luchtvaartmaatschappij Ryanair, dinsdag gezegd tijdens een persconferentie in Brussel. De klachten van de vakbonden deed hij in zijn eigen stijl af als ‘complete rubbish’ (totale onzin nvdr).

In verschillende landen zouden werknemers van de Ierse lagekostenmaatschappij binnenkort het werk willen neerleggen. In Spanje is de dreiging het meest concreet: de vakbonden USO en SITCPLA kondigden er zes dagen van staking aan: op 24, 25, 26 en 30 juni en 1 en 2 juli. Andere landen, waaronder België, zouden mogelijk minstens op enkele van die data aansluiten.

‘We denken niet dat er significante stakingen zullen zijn’, zei O’Leary dinsdag. ‘En als het toch tot stakingen komt, dan zullen ze onbeduidend zijn en weinig impact hebben’, aldus de Ryanair-topman. Volgens hem heeft Ryanair al cao-akkoorden gesloten ‘met vakbonden die 90 procent van de piloten en het cabinepersoneel vertegenwoordigen’.

Specifiek voor Spanje sprak de Ryanair-topman van ‘Mickey Mouse-vakbonden’ die willen staken. Met de grootste vakbond in het land, CCOO, werd er volgens O’Leary wel al een cao-akkoord gesloten voor het boordpersoneel.

In België werden er nog geen stakingsdata aangekondigd. De onderhandelingen voor het cabinepersoneel zijn ook nog bezig, zo zei O’Leary, woensdag is er nog overleg gepland. ‘We maken vooruitgang en we hebben er vertrouwen in dat de onderhandelingen op termijn succesvol zullen zijn’, klonk het.

Eind april staakte het in België gebaseerde boordpersoneel van Ryanair al drie dagen. Een staking die volgens de topman weinig impact had. ‘Meer dan 60 procent van de vluchten van en naar België ging gewoon door’, stelde O’Leary. ‘Alle passagiers werden op voorhand verwittigd en werden omgeboekt of terugbetaald. Er strandde geen enkele reiziger.’

Volgens O’Leary respecteert Ryanair de Belgische wetgeving volledig. De vakbondsklachten over bijvoorbeeld lonen die niet correct uitbetaald worden, doet hij af als onzin.

Partner Content