Marc Descheemaecker, de nieuwe voorzitter van de raad van bestuur bij Brussels Airport, heeft in "De ochtend" op Radio 1 gezegd dat de komst van Ryanair naar de luchthaven van Zaventem op lange termijn de Belgische economie kan verschralen. De lagekostenmaatschappij kondigde eind vorige maand onverwacht aan dat het naar Zaventem verhuist.

Voor de voormalige topman van spoorwegmaatschappij NMBS is de toekomst van de luchthaven op lange termijn de grootste uitdaging. Maar Descheemaecker antwoordde terughoudend op de vraag of Ryanair daarin past.

Verstoring
"Ryanair heeft het recht om te landen op luchthavens, want dat is een vrij platform. Je moet wel op korte en lange termijn kijken wat de voor- en nadelen zijn. Bij de komst van nieuwe spelers moet je altijd heel voorzichtig inschatten of ze geen verstoring zouden teweeg brengen."

"Als je bijvoorbeeld drie aanbieders hebt van vluchten tussen Brussel en Rome, en als alle drie verlieslatend worden, zullen ze alle drie stoppen met vluchten", voegde hij eraan toe.

Verschraling

"Als Brussels Airlines weggedrukt wordt door Ryanair en Ryanair biedt geen vluchten aan naar Afrika, is dat een verschraling van het aanbod. Die reizigers gaan dan naar Parijs of Frankfurt, hetgeen uiteindelijk zal leiden tot een verschraling van de economie in België. Strategisch moet je daar voorzichtig mee omgaan." (Belga/EE)

Marc Descheemaecker, de nieuwe voorzitter van de raad van bestuur bij Brussels Airport, heeft in "De ochtend" op Radio 1 gezegd dat de komst van Ryanair naar de luchthaven van Zaventem op lange termijn de Belgische economie kan verschralen. De lagekostenmaatschappij kondigde eind vorige maand onverwacht aan dat het naar Zaventem verhuist. Voor de voormalige topman van spoorwegmaatschappij NMBS is de toekomst van de luchthaven op lange termijn de grootste uitdaging. Maar Descheemaecker antwoordde terughoudend op de vraag of Ryanair daarin past.Verstoring "Ryanair heeft het recht om te landen op luchthavens, want dat is een vrij platform. Je moet wel op korte en lange termijn kijken wat de voor- en nadelen zijn. Bij de komst van nieuwe spelers moet je altijd heel voorzichtig inschatten of ze geen verstoring zouden teweeg brengen." "Als je bijvoorbeeld drie aanbieders hebt van vluchten tussen Brussel en Rome, en als alle drie verlieslatend worden, zullen ze alle drie stoppen met vluchten", voegde hij eraan toe. Verschraling "Als Brussels Airlines weggedrukt wordt door Ryanair en Ryanair biedt geen vluchten aan naar Afrika, is dat een verschraling van het aanbod. Die reizigers gaan dan naar Parijs of Frankfurt, hetgeen uiteindelijk zal leiden tot een verschraling van de economie in België. Strategisch moet je daar voorzichtig mee omgaan." (Belga/EE)