Ruim dertig medewerkers hebben onder protest ingestemd met de 'vrijwillige' overplaatsing en nog eens zestien medewerkers hebben zelf aangegeven niet voor Ryanair te willen werken, meldt vakbond FNV Luchtvaart.

Maandag heeft Ryanair zijn basis in Eindhoven gesloten, ondanks protest van personeel. De vakbond FNV zegt nu naar de rechter te stappen. De vakbond wil dat het personeel volgens Nederlands recht wordt behandeld. Daarnaast wil de bond dat medewerkers die hebben ingestemd met de verhuizing, ruimschoots worden gecompenseerd.

De zestien ontslagen medewerkers bevonden zich volgens FNV nog in hun proeftijd. Daardoor konden zij zonder opgave van reden worden ontslagen.

Een derde van het boordpersoneel heeft niet ingestemd met de overplaatsing en zit nu thuis. Eerder was al bekend dat de zestien piloten die door Ryanair voor het blok zijn gezet, ook 'bereidwillig thuis' blijven. Zij zijn volgens pilotenbond VNV bereid iedere vlucht vanaf luchthaven Eindhoven naar elders uit te voeren. Volgens VNV is geen van de piloten ingegaan op het eerdere aanbod van de Ierse luchtvaartmaatschappij tot 'vrijwillige' overplaatsing. Daarvoor hadden ze tot vrijdag 18.00 uur de tijd.

De piloten hadden Ryanair al wel voor de rechter gedaagd. De rechter oordeelde dat de piloten alleen vluchten vanaf Eindhoven hoefden uit te voeren. In de roosters van Ryanair staan nog wel vluchten naar Eindhoven, maar die beginnen allemaal elders.

Nederlandse piloten die wel gehoor hebben gegeven aan de oproep van Ryanair, doen dit volgens de VNV zeker niet op vrijwillige basis. Voor zelfstandigen (zzp'ers) geldt dat zij, gelet op inkomstenderving, geen keuze hebben. Andere piloten vallen bijvoorbeeld onder het Ierse recht en bevinden zich ook nog in hun proeftijd.

Ruim dertig medewerkers hebben onder protest ingestemd met de 'vrijwillige' overplaatsing en nog eens zestien medewerkers hebben zelf aangegeven niet voor Ryanair te willen werken, meldt vakbond FNV Luchtvaart.Maandag heeft Ryanair zijn basis in Eindhoven gesloten, ondanks protest van personeel. De vakbond FNV zegt nu naar de rechter te stappen. De vakbond wil dat het personeel volgens Nederlands recht wordt behandeld. Daarnaast wil de bond dat medewerkers die hebben ingestemd met de verhuizing, ruimschoots worden gecompenseerd. De zestien ontslagen medewerkers bevonden zich volgens FNV nog in hun proeftijd. Daardoor konden zij zonder opgave van reden worden ontslagen. Een derde van het boordpersoneel heeft niet ingestemd met de overplaatsing en zit nu thuis. Eerder was al bekend dat de zestien piloten die door Ryanair voor het blok zijn gezet, ook 'bereidwillig thuis' blijven. Zij zijn volgens pilotenbond VNV bereid iedere vlucht vanaf luchthaven Eindhoven naar elders uit te voeren. Volgens VNV is geen van de piloten ingegaan op het eerdere aanbod van de Ierse luchtvaartmaatschappij tot 'vrijwillige' overplaatsing. Daarvoor hadden ze tot vrijdag 18.00 uur de tijd. De piloten hadden Ryanair al wel voor de rechter gedaagd. De rechter oordeelde dat de piloten alleen vluchten vanaf Eindhoven hoefden uit te voeren. In de roosters van Ryanair staan nog wel vluchten naar Eindhoven, maar die beginnen allemaal elders. Nederlandse piloten die wel gehoor hebben gegeven aan de oproep van Ryanair, doen dit volgens de VNV zeker niet op vrijwillige basis. Voor zelfstandigen (zzp'ers) geldt dat zij, gelet op inkomstenderving, geen keuze hebben. Andere piloten vallen bijvoorbeeld onder het Ierse recht en bevinden zich ook nog in hun proeftijd.